Причини за пърхот и как да се избавим от него

пърхот

Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с проблем като пърхот. Това е заболяване на скалпа, при което от него започват да се отделят люспи.

Не е никак приятно, ако по дрехите ни има бели частици. Но още по-дискомфортни са сърбежът и сухата кожа, изгубеният блясък на косата и евентуалният косопад.

Кое провокира появата на пърхот?

В зависимост от типа скалп, пърхотът бива сух и мазен. При сухия скалп пърхотът е с формата на малки бели „прашинки“, а при мазния люспите са по-големи и дебели и падат по-малко.

Въпреки че точните причини за появата на пърхот все още са обект на спорове в дерматологичната сфера, самият процес е добре изяснен. Той се състои в обновяването на епидермалните клетки с по-голяма скорост. Ако скалпът е здрав, всеки ден от него незабележимо се отделят мъртви клетки, достигайки 4 кг за година. Цикълът на обновяване е 21-28 дни, но при пърхот се ускорява на 5-14 дни. За клетките не достига време за постепенно отделяне, те се струпват и слепват, за да образуват пърхота.

Има няколко идентифицирани фактора, причиняващи пърхот:

Нарушена секреция на себум

Обикновено мазният пърхот се получава при повишено производство на себум. В този случай се говори за себорея, която може да се дължи на нарушена обмяна на веществата, слаба имунна система или пренебрегване на хигиената.

Гъбички

При слаб имунитет, нарушен режим на хранене или нездравословно хранене гъбичките Malassezia Furfur и Pityrosporum Ovale предизвикат пърхот. Външните прояви на заболяването са отслояването на голямо количество люспи, утежняване и накъсване на косата.

Индивидуални особености на организма

Освен посочените причини се наблюдават и други, свързани с индивидуални особености като: наследствена предразположеност, по-особен строеж на кожата, псориазис, екзема и т.н. Фактори, обострящи или отключващи проблема са стресът и психическото напрежение.

причини за пърхот

Към възможните причинители на пърхот се числят и: прием на определени медикаменти; прекаляване със стилизиращи продукти; третиране с неподходяща или некачествена козметика и прочее.

Независимо от какво е предизвикано, наличието на пърхот е свързано с нездрав скалп и съответно чуплива, загубила своята жизненост коса. Това постепенно повишава риска от косопад

По-предразположени към заболяването са хората със суха кожа, защото чувствителността на сухия скалп към промени в температурата или тип козметика е по-голяма.

Как да се избавим от пърхота?

Проблем като пърхота сериозно засяга ежедневието ни. Преди да предприемем каквото и да е за отстраняването му, трябва да потърсим съвет от дерматолог. Невинаги лечението с домашни средства е успешно, например ако става дума да себореен дерматит, който неспециалистите могат да объркат с пърхот.

лечение на пърхот

Контрол над проявленията му се осъществява най-вече със специално разработени продукти като: 

  • шампоани и минерализиращи гелове с екстракти от чаено дърво и кора от бяла бреза, съчетани със салицилова киселина; 
  • медицински шампоани на основата на въглищен катран;
  • ампули със съставки срещу причиняващите пърхот гъбички и други.

Повечето лечебни шампоани в началото се използват всеки ден, а когато пърхотът е вече под контрол, 1-2 пъти седмично.

Ако сте закупили шампоан, който не облекчава симптомите, задължително се консултирайте със специалист за смяната му или за третиране на пърхота по друг начин.

За да се подобри здравето на скалпа, от значение е кожата му да не се изсушава с прекомерно използване на сешоар или продължително носене на шапка.

Козметиката за коса трябва да се подбира изключително внимателно и да се избягва честото нанасяне на лак или друг стилизиращ агент.

Важно е и да се поддържа добра хигиена на скалпа с по-мек продукт. Намаляването на стреса и качественият сън също облекчават симптомите.

Още при първите прояви на пърхот трябва да вземете мерки, за да не допускате прерастването му в кожно възпаление. С редовни грижи и лечение пърхотът ще се подобри бързо, а след премахването му е достатъчна подходящата профилактика.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *