Какво представляват пептидите и как действат

Издигането на младостта в култ и растящата продължителност на живота карат все повече хора да се интересуват от запазване на младежката визия и в зряла възраст. Това подтиква производителите на анти-ейдж козметика все по-често да се възползват от откритията на модерната наука. Така в козметичните продукти уверено навлязоха пептидите. Какво да очаквате, когато посягате към крема с пептиди?

Какво представляват пептидите

Знайно е, че най-малката градивна частица на белтъчините, от които е изградено тялото ни, са аминокиселините. Пептидът е къса верига от аминокиселини – от две до под 50. Над 50 структурата вече се смята за протеин. При това пептидната верига не само е къса (сравнена с протеиновата), но е и неразклонена. Има много видове пептиди, разпределени в класове според произхода им, според действието им и т. н.

Наименованията на пептидите подсказват от колко аминокиселини се състоят – примерно: от 6 – хексапептид; от 7 – хептапептид; от 9 – нонапептид; от 10 – декапептид и т. н. По-късите пептидни вериги се наричат олигопептиди, а тези с над 20 аминокиселини – полипептиди. Към базовото име се добавят имената на веществата, свързани с конкретната пептидна верига – примерно Copper Palmitoyl Heptapeptide-14 (14 дава допълнителна информация за структурата на пептида). Разбира се, пептидите, използвани в козметиката против бръчки имат и своите търговски имена.

Как действат естествено присъщите на кожата пептиди

Пептидите в кожата са протеинови фрагменти, получени при разграждането на структурните белтъчини под влиянието на ензимите. Действието им зависи от аминокиселините, които ги изграждат. Те са натоварени с определени функции. Намесват се в междуклетъчната комуникация и балансират хормоналната активност. Участват в активирането и деактивирането на отделните имунни реакции. Ускоряват зарастването на нараняванията. 

Пептидите, използвани в анти-ейдж козметиката, са различни от присъщите за кожата. Те са с много малки размери и успешно проникват в дълбоките ѝ слоеве. За да са по-стабилни и да изпълняват по-добре задачите си, са включени в съединения с вещества, които улесняват и/или подобряват действието им.

Как действат пептидите в козметиката

Какви са функциите на пептидите в козметиката против бръчки

Най-общо в козметичните продукти се използват четири групи пептиди, всяка от които изпълнява определени задачи:

 • Потиска ензимите, отговорни за разграждането на колагена

Като инхибират ензимното разграждане на белтъците, тази група пептиди забавят разрушаването на колагена и удължават младостта на кожата.

 • Насърчава производството на колаген и еластин

Така наречените сигнални пептиди се свързват с рецепторите на клетките, произвеждащи еластин, колаген и други белтъци, и ги активират. С възрастта естественият механизъм е все по-малко ефективен и кожата видимо остарява. Внасяните с анти-ейдж козметиката пептиди го задействат отново и подтикват естественото възстановяване и подобряване на състоянието ѝ. Така естествено се постига забележим лифтинг ефект.

 • Доставя до клетките хранителни вещества

Наричат ги още „проникващи пептиди“. В козметиката против бръчки много харесвани са тези, които транспортират до клетките магнезий и мед. Като стимулират производството на колаген, магнезият и медта водят до видимо по-добър тонус. Възстановяват се плътността, еластичността и общата ѝ визия.

 • Отпуска мускулите и изглажда мимическите бръчки подобно на ботокса

Чрез действие, подобно на това на ботокса, пептидите блокират свиването на мускулите и намаляват образуването на мимически бръчки.

И най-активните пептиди имат нужда от подходяща среда за действието си и за постигане на очаквания лифтинг ефект. Тя се създава от допълнителните съставки в продукта – точно както е в козметичната серия „Магнетик“. Това са антиоксиданти, овлажняващи вещества, подхранващи масла и витамини и т. н. Затова, когато избирате своята анти-ейдж козметика, проучвайте внимателно общия състав на избрания продукт. Той ще ви подскаже точно ползите, които можете да очаквате.

Серията МАГНЕТИК може да намериш тук.

Козметика с пептиди MAGNETIC
Козметична серия с пептиди MAGNETIC

Какво е хиперпигментация

Една сутрин се събуждате и виждате в огледалото, че кожата на лицето е започнала да става с неравномерен тон, на „кръпки“. Или почти незабележимо, но упорито са започнали да избиват кафевеникави петна. Това са първите следи на хиперпигментация. Цветът на кожата ни зависи от количеството пигмент. Тъмната кожа има повече пигмент от светлата, но всички типове са уязвими към хиперпигментация – състояние на кожата, предизвикано от свръхпроизводството на пигмента меланин.

Кои са основните прични за хиперпигментация?

Начините, по които това състояние засяга кожата, могат да бъдат резлични – според произхода, цвета на кожата, хормонални промени, генетична обремененост…

 • Тъмна кожа – Смята се. че хиперпигментацията при тъмната кожа е резултат от някакъв тип нараняване – порязвания, одрасквания, акне, екземи та дори ухапвания от насекоми могат да предизвикат свръхпроизводството на меланин. Когато меланинът достигне горните слоеве на кожата, той става видим под формата на тъмни петна и кара тонът на кожата да изглежда обезцветен и неравен.
 • Кавказки тип – Смята се, че при кавказкия тип кожа хиперпигментацията е предизвикана от прекомерно излгане на слънчеви лъчи. Меланинът е една от основните защити на тялото ни срещу ултравиолетовата радиация, като се произвежда в долните слоеве на кожата. Клетките на епидермиса се подменят постоянно и така с времето меланинът се придвижва все по-нагоре по пластовете и „избива“ под формата на тъмни петна. Признаци на хиперпигментация могат да бъдат открити по цялото тяло, но най-често се забелязват по ръцете, лицето и шията, поради най-дългото им излагане на ултравиолетова радиация.
 • Хиперпигментация по време на бременност – Хормоналните промени също могат да засегнат количествата меланин, които тялото ни произвежда. Бременните жени могат да се сблъскат с една определена форма на хиперпигментацията, наречена мелазма. Това е временна форма на разглежданото състояние и обикновено отшумява с приключване на бременността. Друга форма на това състояние при бременните е линеа негра – тъмна вретикална линия, която минава през средата на корема.

Предотвратима ли е хиперпигментацията?

Изброихме много прични за това състояние – тон на кожата, етническа принадлежност, възраст, генетична обремененост и разбрахме, че няма как да изчезне от само себе си, освен ако не е предизивкано от бременност.

 • Единият от вариантите за борба с хиперпигментацията е използване на козметика, съдържаща екстракт от хибискус. Китайската роза е естествен инхибитор при свръхпроизводството на меланин и същевремнно укрепва стените на кръвоносните съдове и регулира пропускливостта им. Хибискусът е известен и като силен стимулант на имунната система. Препоръчваме избелващите кремовете на Др. Лоран тук.
 • Друг начин за борба с хиперпигментацията е редовното ексфолиране. Клетките в кожата ни постоянно се подменят. Най-лесният начин да премахнем петната е да отстраним нежно повърхностния слой от мъртви клетки, за да дадем път на младите и здрави клетки. Възпозлвайте се от доказаните ексфолиращи решения на БАН тук.
 • Не трябва да забравяме и за слънцето. Споменахме, че прекомерното излагане на ултравиолетова радиация е един от причинителите на хиперпигментация. Но имаме решение и за това. Повечето ни подмладяващи серии за кожата са с вграден слънцезащитен фактор. Така отпадат и притесненията, дали даден слънцезащитен крем си подхожда с даден подмладяващ, защото неправилното комбиниране на козметика може да доведе до много сериозни проблеми. Подмладяващите ни решения можете да намерите тук.

Как да изградим подмладяващ режим за кожата

Започваме да забелязваме първите следи на стареещата кожа още от 25-годишна възраст. Те се изразяват във фини линии около очите и устните, изсушаване на кожата, увисване на кожата около очите… Стареенето на кожата е неизбежно, но ако включим следните неща в дневния си подмладяващ режим, ще можем да забавим стрелките на часовника и да запазим за по-дълго време кожата си здрава, мека и еластична.

 1. Нежен ексфолиант
 2. Серум
 3. Хидратиращ гел или крем
 4. Крем за околоочен контур
Подмладяващ ексфолиант

Ексфолирането на кожата е от ключова важност в анти-ейджинг режима, защото стимулира регенерацията на кожата, като в същото време се помага на хидратиращите продукти да достигнат по-дълбоко и да бъдат по-ефективни. Разбира се, не трябва да се прекалява с този процес, защото може да доведе до раздразняване и дори до това, да чувстваме кожата си „изтъняла“.

Зрялата кожа, също така, има по-големи пори, затова като избираме ексфолиант трябва да гледаме абразивните елементи да са натурални(смлени костилки от маслина, морска сол, семки от грозде, кафе). Тези съставки са нежни към кожата и не разкъсват порите. Нашите изпитани решения можете да намерите тук.

Серум

Серумът съдържа по-високи нива на хидратиращи активни съставки от кремовете, които проникват в кожата в дълбочина. Затова серумите се използват за многократно усилване на действието на всеки друг козметичен продукт. Звучи невероятно, но е точно така. Най-популярният сред клиентите ни серум съдържа концентрат от охлювен екстракт и може да бъде намерен наред с другите решения тук.

Подмладяващ крем

На тема анти-ейджинг кремове толкова много се е изговорило, че даже вече е досадно. Всички ползваме кремове и отговорното ни отношение към нашата кожа ни задължава да се интересуваме какви активни съставки имат и как действат.

Само ще споменем един факт, който остава леко встрани. Първите следи на остаряване на кожата всъщност се предизвикват от слънцето и акумулират с годините. Слънчевото изгаряне реално не е точно изгаряне – когато се излагаме на слънчева светлина, ултравиолетовата радиация „разбива“ ДНК на клетките на кожата и те умират. Затова е хубаво при избор на крем да се обърне внимание и на степента на UV защита, която предлага. Даваме ви цялата ни гама от подмладяващи продукти тук, изборът е от вас.

Избор на подмладяващ крем за околоочен контур и устни

Най-нежната кожа на лицето е около очите и устните. С годините тя започва да подпухва, изтънява, кръвоносните съдове отиват по-близо до повърхността, започва да изглежда „изморена“… Все неприятни неща. Затова ни трябва специална защита, с есктра концентрация на активни съставки. Нашият избор на кремове за околоочен контур може да намерите тук.

Това е подмладяващият режим, който предлагаме. Всичко е лесно, не отнема време и ако се изгради като навик, ще се погрижи кожата дълго време да остане млада и здрава. Ако имате свой режим, свои продукти, от които сте доволни, споделете ги като коментар към статията.

Топ хидратация на кожата с AQUA SHUTTLE

От много години в сферата на подмладяващата козметика вървят реклами, акцентиращи върху едно единствено нещо – хидратацията. Телевизия, радио, преса, интернет – всичко говори за хидратация на кожата. И ето, че вече в България имаме продукт, съдържащ най-модерният и високо технологичен хидратиращ комплекс – AQUA SHUTTLE.

Какво е AQUA SHUTTLE?

AQUA SHUTTLE е революцията в хидратацията на кожата.

Комплексът AQUA SHUTTLE представя нова концепция в сферата на хидратиращите продукти. Той е резултат от усъвършенстваното капсулиране и технологията за комбинирани молекулярни покрития и може да бъде приложен към вече доказали се и ефикасни козметични решения.

Как AQUA SHUTTLE успява да имитира естествения процес на хидратация на кожата?

Нека вземем един прост пример. Кремъчните водорасли. Те са едноклетъчни и колониални, разпространени са в сладководни и соленоводни басейни, по влажни места на сушата. Клетъчната им стена е изградена от кремъчно вещество (силициев диоксид). В цитоплазмата на клетките се съдържат жълтокафяви пигменти, които им придават кафяв или червеникав цвят. Размножават се безполово и полово.

Учените от испанската високотехнологична компания Инфинитек успяват да пресъздадат строежа на тези кремъчни водорасли и да исползват кремъчната им структура за пренос на активни съставки до различни части от кожата на тялото. Звучи като научна фантастика, но е факт. На основата на тази технология, лабораториите на Инфинитек успяват да създадат иновативен процес, чрез който основните активни съставки глицерин, сорбитол и Ламинария се освобождават чрез контролирано изпускане в кожата. Осигурява се незабавна, интензивна и дълготрайна(над 24 часа) хидратация.

Системата за оклузивно доставяне създава незабавен филмогенен ефект, който блокира дифузията и изпарението на водата и оказва овлажняващо действие. Системата за доставяне на хидратиращите съставки, капсулирани в биоразградими силициеви микрочастици, ги разгражда на необходимото място и чрез продължителната им дифузия в слоевете на кожата осигурява дълготрайна хидратация.

Като заключение можем да кажем, че това е технологията, която осигурява най-продължителната хидратация на кожата. Към тази дата може да бъде намерена само една козметична серия, включваща в състава си AQUA SHUTTLE. Това е лифтинг серията MAGNETIC, разработена и произведена от БАН, която можете да намерите тук.

Система ДРОН – интелигентна защита за кожата

Светът полудя с тези дронове. Навсякъде са. Колко пъти чуваме, че нещо бръмчи, поглеждаме нагоре и виждаме, че пак някой снима. И Интернет, и телевизията се напълниха със спиращи дъха кадри, заснети от въздуха. Обаче използване на дрон система за подмладяване на кожата – чак такова нещо не бяхте чували.

Как тези бръмчащи летялки с тази дрон система ще се грижат за кожата ни?

Всъщност става дума за нова технология, наречена „дрон система“. Тя се грижи за следното: точното количество активни съставки в козметичните продукти да отиде на точното място в организма(и дори директно в клетките) в точния момент. Едва ли някой се е замислял какво огромно предизвикателство е това. Най-външният слой на кожата, наречен stratum corneum(рогов слой), е изграден от слоеве плоски клетки, чиято цитоплазма е заменена от кератин(в Уикипедия може да се получи бърза представа за строежа на кожата). Клетките са се превърнали в припокриващи се люспици, които са своеобразна броня за организма. Тази броня може да бъде преодоляна на три места – порите, космените фоликули и разстоянията между клетките. И точно това е трудното, защото роговият слой е устойчив на вода и кисели разтвори.

Накратко – колкото и скъпа козметика да ползваме, с качествени, екзотични, доказали се съставки, ако те не преминават успешно външния слой на кожата, действието им е нулево.

Решението на този проблем е намерено от испанската високотехнологична компания Инфинитек, които създават „дрон“ система X50 от нано капсули, изградени от биосъвместими и биоразградими полимери, които пренасят, доставят и освобождават активните съставки на необходимото място. Техният X50 ANTIAGING коктейл от пептиди стимулира естествения синтез на колаген и еластин в организма. Клиничните изследвания показват, че тази съставка може да редуцира повърхностните и дълбоки бръчки до 67% при някои случаи(средно 33%). X50 ANTIAGING съдържа специфични пептиди, които стимулират генна експресия на колаген и еластин. Нано капсулите с пептиди са покрити с лиганди и биват векторно насочени към дестинацията си от фибробласти.
Всичко това звучи много сложно и наистина е така, защото решава много голям проблем – стареенето на кожата. От всички процеси на стареене, стареенето на кожата се забелязва най-лесно и най-рано. Бръчки, отпускане, загуба на еластичност и обем, тъмни петна… Разликите между младата и стареещата кожа могат да бъдат открити на границата между дермата и епидермиса, а именно – при стареещата кожа има видимо изтъняване. Дермата е най-дебелият слой на кожата и фибробластите са първичните клетки в него, които произвеждат колаген, еластин и редица други протеини, за да поддържат структирата на извънклетъчния матрикс. Стареенето, както и някои външни фактори, водят до разрушаване на извънклетъчния матрикс. Ключът е стимулирането на синтеза на колаген и еластин от фибробластите. Умните нано капсули на системата „дрон“ доставят нужните пептиди само до правилните клетки, като по този начин кожата приема пълната доза от активните съставки в козметичните продукти.
На този етап в България ни е известна само една българска козметична серия, която използва тази революционна технология. Това е лифтинг серията MAGNETIC, разработена и произведена от БАН, която можете да намерите тук.

Защо най-използваното етерично масло е от лавандула?

Човечеството открива ползите за здравето при използването на лавандулово масло още преди повече от 2500 години. То има силно антиоксидантно, антимикробно, седативно и антидепресивно действие, което обуславя широкото му използване с козметична и терапевтична цел с векове. Още древните египтяни са изпозлвали лавандулата при балсамиране и като парфюм. Интересен факт е, че при отварянето на гробницата на Тутанкамон през 1923г. все още се носи слаб аромат на лавандула и това 3000 години след смъртта му.

Ранната и съвременната ароматерапия акцентира върху силното антибактериално дейстиве на маслото. Листата и стъблата на лавандулата са изпозлвани за направа на отвари за лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт, ревматизъм, както и за третиране на кожни проблеми. Древните римляни са използвали лавандулово масло за готвене, за лечебни вани и за прочистване на въздуха. Дори в Библията то е сред ароматите, които се ползват за помазване и изцеление.

Към днешна дата това е най-използваното етерично масло в световен мащаб. И най- големият производител в света на лавандулово масло след 2011г. е България.

Но какво прави лавандуловото масло толкова специално и желано?

Маслото от лавандула е отличен репелент. Ароматът на лавандула успешно прогонва всякакви насекоми като комари, мухи, пеперуди… Нужно е само да нанесете малко чисто масло върху кожата, когато сте навън, за да спрете досадните ухапвания. Ако все пак сте закъснели и малките вампири са се нахранили – няма страшно. Противовъзпалителното действие на лавандулата помага при всякакви ухапвания от насекоми, като редуцира зачервяването и сърбежа и успокоява кожата.

Всеизвестен факт е, че лавандуловото масло помага за здрав сън и се ползва като алтернативно лечение на инсомния. Все повече изследвания в тази насока показват, че дори и леко третиране на възглавниците и завивките с лавандула премахва нуждата от медикаментозно лечение при по-леки форми на безсъние. Силното му седативно действие помага на тялото да се отпусне и да изпадне в състояние на спокоен и дълбок сън.

Успокояващото действие на лавандуловото масло го прави идеално средство за борба с нервите и безпокойството. Освежаващият аромат премахва изтощаването и стимулира нервната дейност. Това го прави полезно и при борба с мигрени, главоболия, депресии и стрес.

Науката е запозната с действието на лавандуловото масло върху автономната нервна система и успешно го влага в средства за регулиране на сърдечния ритъм. Перфектно се комбинира с етерично масло от розмарин за ударно стимулиране на мозъчната дейност.

Според дерматолозите и ароматерапевтите една от най-успешните терапии против акне е с лавандулово масло. То потиска бактериите, които причиняват инфекциите, намалява себумната секреция на хормонално ниво и може да намали досадните видими белези след акнето. Препоръчителна е консултация с дерматолог за това, как маслото да се приложи при терапията – самостоятелно или в комбинация с други продукти.

Масло от лавандула против всякакъв вид болки

Лавандуловото масло е отличен лек за всякакви видове болки – мускулни крампи и трески, ревматизъм, навяхвания и изкълчвания, болки в гърба и кръста и лумбаго. Редовните масажи с лавандула успешно борят болките в ставите. Има успешни експерименти, в които след операции на пациентите, посредством кислородна маска, се дава да дишат кислород с малки количества лавандулово масло.

Маслото от лавандула се използва успешно при борбата с косопада при пациенти, страдащи от алопеция – автоимунно заболяване, при което тялото атакува космените фоликукли. Изследване в Шотландия показва, че директното втриване на лавандулово масло в скалпа влияе благоприятно върху 40% от болните от алопеция. То може да се изпозлва и превантивно, за да се забави оплешивяването при мъжете.

Изследване на Националния Здравен Институт на САЩ от 2008г. установява, че маслото от лавандула подобрява циркулацията на кръвта в организма. То понижава кръвното налягане и се използва като помощно средство при лечение на хипертония. Органите се снабдяват по-добре с кислород, повишава се мускулната сила, мозъчната дейност се подобрява, кожата става гладка и по-добре кръвоснабдена – всичко това води до по-добра защита от инфаркт и артросклероза.

Лавандуловото масло е полезно за храносмилателния тракт, защото подобрява движението на храната. Също така стимулира производството на стомашни сокове, като помага при стомашни болки, колики, метеоризъм, повръщане и разстройство.

Редовното използване на масло от лавандула помага на тялото да си изгради имунитет срещу редица заболявания. Антибактериалните и антивирусните му свойства са забелязани от учените още в началото на 20-ти век, които започват да го използват като защитно средство срещу туберкулоза, коремен тиф и дифтерит.

Внимание!

Както при всички етерични масла, така и при лавандуловото могат да бъдат наблюдавани странични ефекти: хрема, повръщане, главоболие. Задължително е, преди използване, да се направи проба за алергия.

Чистото етерично масло от лавандула трябва да се избягва от бременни, кърмещи и наскоро направили аборт жени и диабетици. Лавандуловото масло може да бъде силен хормонален инхибитор и да доведе до анормален растеж на гърдите при млади момчета.

След като вече се запознахте с благотворното влияние на това чудно масло, чувствайте се поканени да посетите нашия магазин, където Ви очакват натуралните български продукти с био лавандулово етерично масло на AYAN.

Поморие, козметика, БАН – какво е общото между тях?

Всички имаме хубави спомени с това красиво кътче на Черноморието Поморие. Уличките, плажовете и едно мързеливо слънце, все едно времето е спряло. Известно е и Поморийското езеро, което дава здраве и лекува всякакви болежки с лечебната си кал и луга.

Всички ползваме козметика под някаква форма – било то кремове, серуми, лосиони. Всички искаме естествената ни красота да изпъкне и да заличим белезите на времето и вредите от заобикалящия ни свят.

За БАН какво да кажем… Напоследък ги свързваме(къде заслужено, къде не) основно със скандали и злоупотреби. За никого не е тайна, че науката в България не е на нивото, на което трябва да бъде. Но някак си под радара минават академичните успехи и уникалните разработки – доста често познати и признати в чужбина, но не и тук.

Но какво е общото между Поморие, козметиката и БАН?

Отговорът е лесен – Черноморската луга. Най-просто казано тя е концентрирана морска вода, като разликата между лугата и водата се състои в обратното съотношение на макрокомпонентите в тях. Докато морската вода е богата на натриеви соли, в лугата доминират магнезиевите соли, като в съдържанието ѝ влизат и редица микроелементи и микроводорасли. Съдържанието на магнезиеви соли в Черноморската луга е много високо – до 300 грама на литър.

Защо магнезият е толкова важен и полезен за организма?

Магнезият е ценен биогенен елемент, който е важен за развитието на редица жизнени процеси. Полезен е за опорно-двигателната система, за лекуване на редица ставни, костни, мускулни заболявания, за кожата, косите и ноктите. И именно чрез Черноморската луга се получава най-лесното и качествено насищане на организма с този толкова нужен елемент.

Микроелементи

Лугата има много високо и разнообразно съдържание на микроелементи. В нея се съдържа цялата периодична система в различни концентрации. Лугата е безценен природен дар и нито една сол не може да се сравнява с нея, защото няма такова богатство на микроелементи.

Микроводорасли

Черноморската луга е богата на микроводорасли, които са типични и уникални за нашите солени езера. На тях се дължи добрият кожен ефект на лугата. Ако не знаете, морската сол е една от най-използваните козметични съставки в световен мащаб – в топ 10. Но при изпозлването на един високосолеви синтетичен разтвор, кожата е подложена на огромен стрес от различното осмотично налягане, високите концентрации влияят стресово кърху клетките на кожата. С лугата е точно обратното и главна заслуга за това имат точно уникалните в световен мащаб микроводорасли и микрофауна. Черноморската луга, освен ясно изразен здравословен ефект, има и квасен ефект – омекотява и хидратира кожата, прави я гладка и приятна. Разкрасителното действие на лугата върви ръка за ръка с лечебното.

И тук идва БАН

От години екипът на доц. д-р Стефка Тепавичарова разработва и произвежда СПА и козметични продукти на основата на Черноморска луга. Благодарение на този екип БАН все още е гарант за качество. Това са хора, които не са „избягали навън“, а продължават да прославят България по международните форуми. Доста козметични фирми изпозлват в имената и логата си думата лаборатория, но в последствие се затрудняваме да проследим активни съставки, производствен процес. Та ние дори не можем да кажем какво има в голяма част от козметиката, която ползваме. При продуктите на БАН не е така. Те се произвеждат в истински лаборатории, под засилен контрол според най-строгите европейски норми и с доказано проверени активни съставки – защото такива са изискванията. Всички продукти са регистрирани според европейското законодателство.

Продуктите с Черноморска луга на БАН можете да намерите тук.

Защо жените по целия свят започнаха да мажат лицата си със слуз от охлюви?

Защо жените по целия свят започнаха да мажат лицата си със слуз от охлюви? Преди да отминете с отвращение прочетете тази статия – обещаваме, че няма да съжалявате и ще научите много полезни факти за екстракта от охлюви и за това как помага на кожата да бъде по-дълго време здрава, млада, еластична и красива.

Силата на охлювите е позната още от древна Елада, когато бащата на медицината Хипократ е предписвал смачкани охлюви с кисело мляко за третиране на всякакви инфекции. Известни са също в люлката на кулинарията Франция, но поднесени с билково масло и Шардоне. В последно време, обаче, целият свят полудя по тях.

Как тръгна всичко?

Всичко започва в една ферма за охлюви в Чили, работеща за износ за Франция. Работниците във фермата забелязват, че всякакви рани по ръцете им зарастват магически бързо и кожата им става гладка и мека. Причината за това е слузта, която охлювите отделят. Скоро този факт е забелязан от козметична компания от Южна Корея и започва азиатският бум на продуктите със секрет от охлюви. В момента в Тайланд, Япония, Южна Корея и дори Китай всички се кълнат в едва ли не магическите качества на тази субстанция. Дори много популярни станаха спа процедури с охлюви, в които животинките се пускат да се разхождат по лицето и цялото тяло. Едва ли е много приятно, но – „Трай бабо за хубост!“

слуз от охлюви
Спа процедури с охлюви

Тези процедури залагат по-скоро на психологическия ефект, защото нормалната охлювена слуз съдържа до 98% вода и преди да се използва за козметични нужди преминава през много сериозен процес на пречистване.

В Европа и Америка сме малко по-скептични и консервативни и затова продуктите със слуз от охлюви навлязоха на нашия пазар леко със закъснение.

Екстракт от охлюви
Лабораторните изследвания показаха, че екстрактът от охлюви е добър за кожата

Основната причина е, че дълго време нямаше сериозни научни изследвания в областта, а именно как слузта от охлюви помага на кожата. А и в началото изследванията бяха поръчани точно от фирмите, които произвеждат козметиката, което още повече засилваше скепсиса ни. В крайна сметка се захванаха сериозни институти и се оказа, че има огромна доза истина в твърденията, идващи от азиатските страни. Екстрактът от охлюви съдържа изключително важни и ценни компоненти като колаген, еластин, алантоин, глюкозамингликани, протеогликани, пептиди и гликопептиди, гликолова киселина, витамин A,C и E – всичките основоположни в съвременната подмладяваща козметика. Те са много близки до тези в човешкия организъм, което помага за премахване на бръчките, възстановяване и регенериране на кожата.

Това е историята на козметиката с екстракт от охлюви и сега разбирате защо толкова много жени по света преодоляват отвращението и се възползват от това мощно средство за подмладяване на кожата.

Подбрахме специално за Вас най-качествените продукти с екстракт от охлюви, които можете да намерите тук.

Супер храна за здрава кожа

Напоследък е много модерно да се говори за супер храни, целият свят е яхнал тази вълна. Като всяко едно популярно течение и това се превръща в индустрия, която(в някои случаи) дори акцентира повече върху печалбите, отколкото върху здравето на хората. Има обаче една супер храна, която е известна на целия свят от хилядолетия, а ние дори не подозираме за нейните качества и в частност ползите, които може да има за здравето на кожата.

Коя е тази супер храна?

Това е костният бульон. Май не го очаквахте. Но защо бульонът е здравословен? И помага ли за здравето на кожата? Костният бульон се прави от пилешки, пуешки или телешки кости и съединителна тъкан, които къкрят дълго време със зеленчуци, билки и подправки. Репутацията му като супер храна идва от факта, че е богат на витамини, минерали, аминокиселини, колаген и желатин. Употребата на костен бульон има следните ползи:

 1. Дава енергия
 2. Помага ни да спим по-добре
 3. Засилва имунната система
 4. Успокоява болките в стомаха
 5. Заздравява чревната лигавица

Има безброй рецепти онлайн, които да Ви научат как да си правите здравословен бульон вкъщи.

Но как костният бульон помага на кожата?

Всичко се свежда до съставките на бульона и по-точно колагена. Когато минем 25-годишна възраст тялото ни започва да произвежда все по-малко колаген и тази липса удря директно кожата, косата и ноктите. Употребата на бульон възстановява баланса на колаген в организма като прави кожата мека, гладка и еластична. Всички знаем, че това води до редуциране не бръчките, което автоматично превръща костния бульон в анти ейджинг агент. Колагенът помага още при болки в ставите, подобрява плътността на костите и възстановява хрущялите.

Друг много ценен компонент на костния бульон е желатинът. Той подобрява гъвкавостта ни и спомага за растежа на полезните бактерии в червата(пробиотично действие). Що се отнася до кожата, желатинът стимулира клетъчната регенерация и я защитава от вредите на свободните радикали.

Костният бульон е богат на аминокиселини, включително пролин, както и на хиалуронова киселина. За хиалуроновата киселина има толкова изписано, че няма нужда да задълбаваме тук – това все пак е един от най-известните противосъстаряващи агенти.

Като заключение можем да кажем, че грижата за кожата нито започва, нито свършва с козметиката. Хранителният режим също е важна част от ежедневните процедури. Разбира се не трябва да очаквате мигновен ефект, но все някога трябва да се почне. Затова слагайте тенджерата на котлона.

Докато бульонът къкри се чувствайте поканени да разгледате нашите продукти с екстракт от охлюви, които също съдържат голямо количество колаген, който по съдържание е най-близък до човешкия.

Бонус Рецепта за костен бульон. Ако не Ви се търси в интернет, ето една проста рецепта, която може да доразвиете сами. Изберете голяма тенджера и сложете в нея телешки или пилешки кости(няма проблем да има и месо по тях), моркови, лук с обелките, целина, сол, черен пипер и 2-4 супени лъжици оцет. Налейте студена вода и кипнете на висока температура, след което премахнете пяната. Оставете сместа да къкри около 12 часа и доливайте вода, ако се наложи(костите не трябва да остават на сухо). Прецедете и съхранявайте в подходящи съдове в хладилника или фризера. Така приготвеният бульон дава невероятния богат вкус на всяко ястие.

10 естетствени съставки в натуралната козметиката

Последните няколко години козметичните продукти се промениха драстично. Наблюдава се бум на евтини кремове, маски, серуми, съдържащи токсини, химикали и вредни активни съставки. Все пак остава опцията да изберете натуралната козметика.

Към днешна дата следните 10 съставки се явяват фундаментални и обединяващи за повечето натурални козметични продукти.

1. Ябълков оцет. Не, не е само за салати. Знаете ли, че ябълковият оцет се използва за третиране на кожата още от времето на Хипократ? Той действа като разрушава патогените, предизвикващи кожни проблеми и акне. Ябълковият оцет е богат на витамини и киселини – мощен детоксикиращ агент, който се грижи за бактериалния баланс в тялото.

2. Масло от чаено дърво. Друга съставка, която се използва от векове, е маслото от чаено дърво. То редуцира възпаленията и червените петна по кожата. Притежава естествено антигъбично, антибактериално, противовъзпалително и антимикробно действие. Тези качества го правят предпочитано при разработката на качествени натурални козметични продукти. Съдържащите се в него въглеводороди проникват в мукусните мембрани и порите на кожата, като по този начин оказват дълготрайно благотворно действие.

3. Кокосово масло. Премахва мъртвите кожни клетки, заздравява епидермиса и намалява вредното влияние на слънчевата светлина. Изследванията показват, че кокосовото масло помага при лечението на хронични кожни проблеми. Овлажнява, почиства, заличава белези, като същевременно, понеже е богато на естествени полезни мазнини, дава тласък на здравето и имунната система.

4. Пчелен мед. Закъде сме без пчелния мед? Той е един от най-богатите източници на полезни киселини, хранителни вещества, витамини и ензими. Истинският пчелен мед успешно се справя с всякакви обриви, като също помага и при алергии.

5. Авокадо. Богато е на витамини Е, D и А, които се усвояват от кожата в организма. По този начин се третират петна по кожата и се стимулира синтеза на колаген. Ако страдате от кожни възпаления, търсете продукти с авокадо.

И тук идва нещо интересно, което най-вероятно не знаехте

6. Морска сол(луга). Дори и не предполагате колко от качествените козметични продукти съдържат морска сол. И тук ние сме една крачка напред пред другите, защото имаме черноморска луга – най-богатият познат на света източник на калий, магнезий и калций. Топ средство за регенерация, защита и възстановяване на баланса на кожата. Да, правилно сте разбрали. В България имаме един от най-добрите натурални източници за здраве на кожата.

7. Алое Вера. Няма какво да кажем, което вече да не е известно. От векове Алое Вера се използва за лечение на инфекции и кожни заблоявания. Съдържа повече от 75 биоактивни вещества – лигнин, противовъзпалителни средства, захариди, минерали, мастни киселини, витамини и аминокиселини.

8. Масло от шеа. Знаехте ли, че от векове африканците използват маслото от шеа в процедурите си за обгрижване на кожата? То редуцира лющенето на кожата и зачервяването.

9. Бадемово масло. Със сигурност сте чували за благотворното влияние на бадемите върху дравето на кожата. Със своите антибактериални и противовъпалителни свойства то успешно се справя със сухата кожа, акнето и обривите. Това е причината хиляди козметични продукти да залагат на него.

10. Арганово масло. Най-накрая не можем да не споменем този дар от Мароко аргановото масло. То е богато на витамини А и Е, Омега-6 и линолова киселини и антиоксиданти. Перфектното средство за хидратиране на кожата, естествено засилва здравето на кожата и косата. Знаем, че сте отговорни и се грижите за здравето на кожата си, като обръщате внимание на съдържанието на козметиката. Следващия път потърсете някоя от тези съставки в етикета и няма как да сбъркате.

Междувеременно можете да проверите какво сме избрали за Вас с тези съставки тук.