За чая като полезна част от нашето меню

Чай - полезна част от менюто

Чаят е любима напитка на много хора, като от нейното положително въздействие не пропускат да се възползват хора от всякаква възраст и пол. Тя е чудесен и вкусен вариант за цялостно прочистване на организма, като запарката от различните билки може да се използва за лечение и облекчаване на симптомите при много болести и неразположения.

Почти всяка една билка съдържа вещества, които помагат през кожата да се отделят всички ненужни натрупвания от всяко кътче на тялото ни.

Дали ще бъде билков, плодов, или комбинация от двете, чаят си остава на челно място в класациите като най-консумиран и желан. Нека видим и ползите от най-популярните билки, приготвени под формата на топла и ароматна напитка.

Ползи от черния чай

Съдържанието на кофеин в него не отстъпва по нищо на количеството, което получаваме от чаша кафе. В някои случаи дори го надвишава. Затова и този чай обикновено се приема сутрин, за да тонизира тялото и да стимулира умствената дейност. Разбира се, тук не можем да изброим всички полезни вещества, които тялото ни може да извлече от зеления чай, но ще споменем най-важните. Той е богат на така наречените катехини, чиито свойства са аналогични на витамин Р – предотвратяват развитието на склероза и подобряват усвояването на витамин С. С него можем да си набавим и ценния витамин В2, отговарящ за метаболизма и подпомагащ отслабването.

Ползи от зеления чай

Той е популярен със силно изразените си антибактериални и антисептични свойства, като насърчава и загубата на тегло. В зеления чай има по-малко кофеин, но повече витамин С и катехини (в сравнение с черния чай). Богат е и на повече танини, които са чудесна превенция срещу развитие на онкологичните процеси, а също така предотвратяват стареенето и понижават кръвното налягане.

От друга страна, L-tianin, съдържащ се в зеления чай, може да облекчи тревожността и да намали последствията от стреса. Още един плюс на тази напитка е способността ѝ да подобрява мозъчната дейност, да изостря паметта и вниманието и да снижава риска от развитието на Алцхаймер.

Билкови чайове и техните ползи според вида:

  • Чай от шипка: предотвратява настинки, благодарение на огромното количество витамин С, съдържащ се в него;
  • Чай от мащерка: понижава стреса, облекчава умората, успокоява нервната система;
  • Чай от лайка: помага при храносмилателни проблеми и е чудесен за поддържане на женското здраве;
  • Чай от листа на хибискус: чудесен за хора, страдащи от заболявания на сърдечно-съдовата система, но не се препоръчва, ако имате гастрит.

Билковите чайове могат да се приемат и в различни комбинации, като така са дори още по-полезни.

В нашия магазин можете да намерите най-добрите комбинации, които ще ви предпазят от различни видове дискомфорт – успокояващи нервната система чайове, такива, които нормализират кръвното налягане, чайове с полза за храносмилателната система и още много други интересни съчетания с висока ефективност.

В заключение ще припомним само, че чайовете са източник на над 300 различни полезни съединения и вещества и могат да компенсират в значителна степен дефицита им в организма. Ако все още не сте изпробвали вълшебното му действие, време е да го направите.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *