Алергия от слънцето: какво трябва да знаем за това състояние?

Слънчева алергия - как да се справим

Слънчевата уртикария (слънчева алергия) представлява рядко срещан вид алергия, реагираща срещу слънчевата светлина. Тя се явява под формата на сърбящи червеникави петна по онази част на кожата, която е изложена на слънце, най-често главата, гърдите, ръцете и краката.

Причината за слънчевата уртикария не е известна до момента. Сърбящият, парещ обрив се появява в рамките на часове или от 2 до 3 дни след продължително излагане на слънчева светлина. Това състояние може да продължава до 2 седмици, като след излекуване белези не остават.

Лекуване на слънчева уртикария

Слънчевата алергия се третира подобно на други алергични кожни реакции. В по-леките случаи обривът ще отшуми сам, но при умерени до тежки случаи може да са необходими локални или орални стероиди за намаляване на възпалението. Пероралните антихистамини също могат да помогнат при сърбеж и алергична реакция.

Как да се избегне слънчевата алергия?

Избягвайте излагането на слънце.

Повечето симптоми на слънчева алергия изчезват за по-малко от ден или два, ако през това време държите засегнатата си кожа далеч от слънцето.

Спрете да използвате лекарства, които ви правят чувствителни към светлината.                                                                                                         

Ако приемате лекарства за други болестни състояния, консултирайте се с вашия лекар дали можете да спрете техния прием, ако те правят кожата ви по-чувствителна към слънцето.

Нанасяйте овлажнители за кожата.

Овлажняващите лосиони за кожа ще спомогнат за облекчаване на дразненето, причинено от суха, люспеста кожа и ще я хидратират в дълбочина.

Използвайте успокояващи средства за кожата.

Някои етерични масла, предназначени за кожата, имат силно успокоителен и същевременно освежаващ ефект.

Защита срещу бъдеща поява на алергична реакция от слънцето, изразена чрез храната.

Вашата диета също има значение, що се отнася до предразположение към алергия или справяне с вече настъпила такава. Боровинки, диня, зелени зеленчуци, моркови, зелен чай и карфиол повлияват добре както на профилактиката, така и на лекуването от слънчева алергия.

Разликата между слънчева алергия и слънчево изгаряне на кожата

Тъй като излагането на слънце причинява както слънчеви алергии, така и слънчево изгаряне, има някои ключови разлики в двете понятия.

Основният отличителен фактор е, че алергията към слънцето е имунологична реакция, при която тялото вижда слънчево променената кожа като потенциална заплаха и започва да се бори с нея, което води до обрив. Слънчевото изгаряне, от друга страна, се явява поради излъчването на UV светлина, което води до зачервяване на кожата. Ако получавате слънчева алергия, това не означава непременно, че кожата ви има увреждане от ултравиолетови лъчи, но редовното излагане на слънце без защита може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *