Синдром на отличника: защо е опасен за децата?

Синдром на отличника

Отглеждането на дете е много важен и отговорен житейски етап. Родителите пряко влияят върху възпитанието на своя наследник, както и върху способностите му, което невинаги е в негова полза. Когато ученикът е отличник, това е повод за гордост. Родителите искат той да бъде най-добрият и винаги да бележи върхови оценки по всички предмети. И за да постигнат това, което на всяка цена желаят, родителите поставят понякога твърде строги изисквания и настояват да виждат само най-добри резултати в бележниците на малчуганите.

В този случай и родителите, и техните деца могат да попаднат в сериозна психологическа опасност, наречена Синдром на отличника. Психологията дава определението за отличен синдром или перфекционизъм като психично състояние, при което човек първоначално си поставя най-високите цели и по всякакъв начин се стреми да ги постигне, като същевременно се старае да изпълни всяка задача перфектно, често забравяйки за други жизненоважни неща – например за развлечения, отдих, храна и дори общуване.

Портрет на дете със Синдром на отличника

  • Самочувствието е нестабилно. Докато похвалата поражда огромно доверие, то критиката е способна да предизвика дълбока несигурност в личните способности.
  • Желанието да получи отлична оценка по всички възможни начини, с които разполага, включително чрез измама и лъжи. Детето е в състояние да клевети съученик, който се е представил по-добре, за да скрие лошите си оценки от родителите.
  • Ревностно отношение към успеха на други деца. Детето се радва на неуспехите на другите, тъй като по този начин то изпъква сред другите.
  • Емоционална неуравновесеност. Например, ако родителите или учителите не са похвалили детето, следва истерия.
  • Неспособност да се преодолеят несложни препятствия. Ученикът е в състояние да спре задачата точно в средата на урока само защото е направил грешка и му се струва, че всичко вече е изгубено.
  • Детето не е в състояние да приема критики.
  • В името на доброто представяне в училище, детето постоянно жертва забавления и общуване с приятели.
  • Неуспехът в училище може да причини апатия. Детето може да навлезе в състояние, близко до депресивното.

Причини за поява на Синдрома на отличника

●       Ниско самочувствие

Детето смята, че по някаква причина не е пълноценно и прави всичко, за да поправи това чрез усилено учене.

●       Вродена нужда от похвала и признание

Често това е естествена черта на характера, която трябва да бъде идентифицирана своевременно и да се се направи опит да бъде изгладена.

●       Необходимостта да се привлече вниманието на родителите

●       Страх от наказание

Такива деца често са склонни към плахост и са много дисциплинирани.

Какво не трябва да правят родителите?

●       Не сравнявайте вашето дете с другите деца

Можете да сравнявате само неговите собствени предишни постижения с новите му.

●       Не го укорявайте за оценка

Не бива да му се карате, а да разберете какво не може да се направи и да му помогнете да се поправи.

●       Не му внушавайте страх от грешка

Грешката е опит, възможност да се преодолеят трудностите. В крайна сметка, всеки прави грешки, включително и родителите.

●       Не преценявайте детето си според оценките му

Оценката е само междинен резултат от определен период от време. И вие обичате детето си, независимо от всичко. Помнете за безусловната любов. Показвайте я, винаги когато е възможно.

●       Не го отблъсквайте

Дори когато не сте в настроение, щом се приберете вкъщи и вашето дете тича да ви посрещне, за да сподели емоциите, получени в училище от общуването със съученици, не забравяйте да говорите с него, при това веднага, докато впечатленията са свежи. По-късно удоволствието им да разговарят с родителите си ще бъде по-малко.

●       Не го претоварвайте със задачи

Искате детето ви да бъде добре развито, затова сте го написали в различни кръжоци. Но ученето му отнема много енергия и това не бива да се игнорира. Детето ви не е мързеливо, може би просто сте надценили способностите му. Нека то само да прецени какво му харесва, а не вие.

Какво да правите, когато синдромът е налице?

При децата Синдромът на отличника най-вероятно е резултат от липса на внимание и любов. С отлични оценки детето несъзнателно се опитва да спечели похвали от родителите си. Покажете открито обичта си, прегръщайте детето си по-често, усмихвайте му се и го гледайте в очите, когато то развълнувано споделя нещо с вас. Помогнете му с добавка за памет, ако видите, че е твърде претоварено с уроци. Говорете му с думи на любов и разбиране, напомняйте му че го обичате само защото го има, прекарвайте повече време заедно и не го прекъсвайте, оправдавайки се със заетост, ако се нуждае от вашата помощ и съвет.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *