Преяждането: как да се справите с него?

Как да се справим с преяждането?

Навлизаме в период на продължителни празници, а с тях често се случва и да се преяде. Известно е, че този навик е вреден и чувството след това е ужасно, но понякога е трудно да се определи тънката граница между ситост и преяждане, за да предотвратим дискомфорта навреме. Или откровено казано – в някои случаи просто не ви се иска да спирате само защото ви е вкусно… 

Но в случай че вече сте преяли и грешката е допусната, какво може да се направи?

Да се отпуснете и да не се самообвинявате!

Не се самобичувайте – това няма да помогне. Едно прекомерно хранене няма да развали здравето ви. Освен това, твърде силното чувство за вина относно хранителните ви навици може да ви навреди психически. Съветваме ви да започнете да обмисляте варианти за това колко храна ще си позволите по празниците, тъй като те вече са на прага ни.

Раздвижете се

Макар че в такова положение ви се иска да полегнете, това би било голяма грешка. Една лека разходка ще ви помогне да стимулирате храносмилането и да нормализирате нивата на кръвната захар. Или отидете на спокойно колоездене, но не прекалявайте. Една усилена тренировка може да изпрати кръвта към краката ви, вместо в стомаха, което пък ще забави храносмилането. 

Пийте вода

Не става въпрос за голямо количество наведнъж обаче. Просто изпийте чаша вода след преяждането. Така ще помогнете на тялото си да се отърве от излишната сол, която сте поели с храната. Освен това, може да ви предпази от запек. Продължете да пиете вода през останалата част от деня, за да се поддържате хидратирани.

Никакви газирани напитки

Ако вече сте прекалили с храна, газираните напитки не са добра идея. Когато ги пиете, поглъщате газ, който изпълва храносмилателната ви система. Това ще ви накара да се почувствате още по-подути. 

Изпийте чаша чисто кафе

Освен другите си свойства, кафето е отлично за храносмилането. Поради тази причина се препоръчва в състояние след преяждане, но само в чист, черен вариант, без захар, сметана или други овкусители. Кафето активира мускулатурата на стомашно-чревния тракт, с което се повишава скоростта на метаболитните процеси и се улеснява изхождането. 

Изпийте чаша успокояващ чай

В случай че не обичате кафе, можете да облекчите състоянието си с чаша чай от мента, маточина или друга билка, която действа успокояващо.

Следващият ден трябва да бъде разтоварващ

Денят след преяждането задължително трябва да бъде разтоварващ, за да облекчите стомаха и червата си, както и да се детоксикирате. Това правило важи и при режимите за отслабване, където балансът е решаващ – след всяко поемане на повече храна следва „пречистващ” ден.

5/5 - (3 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *