Как да изберем правилния за нас слънцезащитен продукт?

Правилния слънцезащитен крем

Когато става въпрос за грижа за кожата, в повечето случаи си мислим за почистване, тонизиране, маски и кремове. Едва когато настъпи лятото, се сещаме за важен аспект от защитата на кожната бариера – от вредното влияние на слънцето, което може да има пагубен ефект спрямо най-видимия орган на човешкото тяло. 

Слънцезащитният продукт – крем, лосион или масло, е просто задължителен под жарките слънчеви лъчи. В противен случай кожата не само ще завехне, но можем да си причиним и тежки здравословни състояния, някои от които фатални. 

Знаейки важността на използването на слънцезащитен продукт, изниква въпросът какъв да изберем. Човешката кожа варира по тен, плътност и склонност към алергии, а с толкова много продукти – от минерални и химически слънцезащитни продукти до ултрапрозрачни спрейове и стикове – изборът на слънцезащитен крем, който е най-добър за вас, може да се превърне в  предизвикателство. Нека видим кои са ключовите съвети, които дерматолозите казват да имаме предвид, когато избираме слънцезащитен продукт:

Относно SPF 

Специалистите препоръчват закупуването на слънцезащитен крем със SPF най-малко 30 или по-висок. Колкото е по-висок е SPF, толкова е по-добра защитата срещу UVB радиация ще получите.

Проверете етикета за широкоспектърна защита

Важно е също да се уверите, че използвате слънцезащитен продукт, който е обозначен като широкоспектърен. На етикета трябва да бъде указано, че кремът, лосионът или маслото осигурява покритие срещу UVA и UVB, тъй като и двете могат да допринесат за стареене на кожата и поява на рак на кожата

Проверете етикета за водоустойчивост

Препоръчва се избор на водоустойчив слънцезащитен крем, особено за плуване или при висока склонност към потене. Водоустойчивостта на слънцезащитния продукт обикновено продължава от 40 до 80 минути, след което трябва отново да нанесем от него.

Според типа на кожата

При суха до нормална кожа

Хората със суха кожа следва да изберат слънцезащитен крем с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина или глицерин. При нормална кожа може да бъде използван почти всеки слънцезащитен крем, който бъде харесан. 

При мазна или смесен тип кожа

Ако имаме мазна или кожа от т. нар. смесен тип, тогава трябва да търсим слънцезащитни продукти, които са обозначени като обезмаслени или некомедогенни, което предполага, че няма да запушат порите.

Хората с мазна кожа могат да изберат слънцезащитен крем, който е лек и бързо абсорбиращ се с матово покритие, тъй като това може да помогне за абсорбирането на излишната влага и няма да остави кожата да изглежда прекалено лъскава или мазна. 

При чувствителна кожа 

За хората с по-чувствителна кожа най-често твърде бяла в комбинация с рижи коси, се препоръчват слънцезащитни продукти, известни като минерални блокери, които съдържат цинков оксид или титанов диоксид, тъй като те са по-малко дразнещи от химическите филтри. Такива хора трябва да избягват продукти с аромати или други добавки, които могат да бъдат агресивни спрямо кожата.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *