Какви опасности дебнат стомашно-чревния тракт през есента?

Проблеми със стомашно-чревния тракт есента

Есента е времето, когато хроничните заболявания се обострят и това се отнася особено за стомашно-чревния тракт. Именно този орган, въпреки че е един от най-големите и най-значимите в тялото, е най-уязвим, защото в него всяка секунда се случват редица жизненоважни процеси.

Но нека да разберем причините и да видим как можем да предотвратим евентуалните проблеми.

Кои са отрицателните промени, които настъпват в организма през есента?

С настъпването на есента метеорологичните условия се променят. Количеството слънчева светлина рязко намалява, температурите са нестабилни – или се наблюдават спадове (студ сутрин, горещина следобед, отново студ вечер), или пък има рязка промяна на дневните температури. Всичко това оказва силен ефект върху хормоналната система и общото състояние на организма, както и провокира промени в настроението. По-специално, метаболизмът на хормона мелатонин е нарушен, което води до намаляване на синтеза на „хормона на щастието“ серотонин и други невротрансмитери, които отговарят за връзките между организма и нервните клетки.

Друг отрицателен ефект от липсата на дневна светлина е, че мелатонинът, който обикновено се произвежда през нощта, се синтезира активно през деня, защото дните стават все по-мрачни.

И тъй като мелатонинът е отговорен не само за правилния и здравословен сън, но и за производството на стомашен сок (а косвено и за целия обем работа на храносмилателния тракт), храносмилането, подобно на съня, също се нарушава. Този орган започва да изпитва сериозни затруднения – стомахът става „бавен“ и храната, която е попаднала в него, не може да се усвои дълго време и започва да се разлага, което оказва дразнещ ефект върху стените на стомаха. Така се развиват различни видове гастрити, увеличава се рискът от язви, холецистит и панкреатит.

Бъдете внимателни към себе си

Не можем просто да обвиним за стомашно-чревните си проблеми прекомерната концентрация на мелатонин. В патологичните процеси на стомашно-чревния тракт значителна роля играе и намаленият дял на зеленчуците и плодовете в менюто, както и повишената консумация на мазни и сладки храни. „Залитайки“ към сладкото, ние подсъзнателно се мъчим да преодолеем лошото настроение и да се справим със студа.

Въпреки това има начини за справяне с тази порочна практика:

  • Добрият сън е много важен, затова винаги си лягайте и ставайте по едно и също време, дори и през почивните дни;
  • Опитайте се прекарвате повече време в добре осветена среда, дори и ако става дума за изкуствена светлина, защото това възпрепятства прекомерното производство на мелатонин;
  • Спазвайте диета, която включва достатъчно зеленчуци и плодове;
  • Не забравяйте да добавите нетлъсто месо и риба в менюто си;
  • Внимавайте с мазни, пикантни и кисели храни, които дразнят храносмилателния тракт;
  • Елиминирайте или ограничете кафето и алкохола до минимум;
  • Отдавайте поне половин час на ден на физическа активност. Това ще помогне за поддържане на тялото в добра форма и ще насърчи производството на „хормона на щастието“;
  • Опитайте да не се изнервяте, за да не предизвикате „глад за сладко“. За да се успокоите вечер, пийте чай с мента или маточина, вземете си топла вана, в която са разтворени етерични масла;
  • Следете стриктно физическото си състояние – ако често се оплаквате от болки в корема, киселини, тежест в стомаха, трябва да се консултирате с лекар. Може би това е просто обостряне на гастрит, но може да е и сигнал за язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и на други заболявания. 
Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *