Лихен планус: превенция и лечение

Лихен планус: превенция и лечение

Лихен планус е изключително неприятно заболяване, изразяващо се със следната симптоматика: 

  • Кожата по тялото – поява на лъскави червени или лилави твърди издутини, придружени със сърбеж и малки бели люспи. Тези лезии варират по брой и място на поява, като най-често се срещат по ръцете, китките, гърба и глезените. Такива подутини по кожата могат да се появят и на място, където кожата е била одраскана или изгорена. 
  • В устата – в тази ѝ разновидност болестта се изразява в поява на мрежести петна, съставени от малки бели точици по вътрешната страна на бузите или на езика. 
  • По ноктите – там лихен планус причинява изтъняване, набръчкване и разцепване на нокътната плочка, както и отделяне на целия нокът.
  • По скалпа – симптомите на лихен планус по скалпа приличат на дерматит, затова е важно да се диагностицира правилно. В тези случаи има зачервяване, раздразнение и подутини по скалпа, изтъняване на косата и частична алопеция (косопад). 
  • По гениталиите – в такива случаи лихен планус причинява яркочервени петна и болезненост.

Има ли превенция?

За съжаление, заболяването е автоимунно и засяга близо 1 на 100 души. Лихен планус се среща по-често сред мъже и жени на средна възраст. Добрата новина е, че болестта не е заразна, тъй като не се причинява от инфекция. 

Правилно диагностициране

Диагностицирането се извършва на база промените по кожата или в устата, но за да бъде потвърдена с точност, се прави биопсия – процес, при който се взема парче кожа от засегнат участък и се изпраща за микробиологично изследване.

Лечение на лихен планус

При лихен планус няма пълно излекуване. Прилагат се терапии за облекчаване на симптомите и ускоряване на оздравяването, сред които:

  • антихистаминово лекарство за сърбежа;
  • стероидни лекарствени препарати за борба с възпалението;
  • лечение с ултравиолетова светлина;
  • лекарства на базата на витамин А;
  • мехлеми.

Усложнения при нелекуване

При нелекуване на лихен планус в устната кухина може да се стигне до рак на същото място. Всяка година поне веднъж е добре да посетите стоматолог, за да се уверите, че няма патология в устната ви кухина.

Как да се справите или да живеете с болестта?

Въпреки че се случват неволно, добре е да избягвате наранявания на кожата си, но ако се случи, поставяйте хладни компреси на мястото и не почесвайте. Силният, перманентен стрес трябва да се избягва, ако сте диагностицирани с лихен планус. Ако сте пушач, незабавно прекратете да пушите, спрете и алкохола. Поддръжката на добра хигиена на устната кухина значително ще облекчи страданието, както и избягването на храни, които дразнят лигавицата.

4/5 - (2 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *