10 правила за поддържане на млада и красива кожа

Красива кожа 10 съвета

Ако си мислите, че ще имате красива кожа, разчитайки само на скъпа козметика и модерни манипулации, на грешен път сте. Козметиката безспорно има своето място, но съвсем не е в началото. Как да се грижите за кожата си така, че да ви се отблагодари с красота и привлекателен вид?

Хранете се балансирано с качествени храни

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло. Тя се снабдява с хранителни, биоактивни вещества и кислород чрез кръвта. И никакво външно третиране не може да подмени доброто вътрешно хранене. Яжте пълноценни продукти с минимална преработка. Включете в менюто си качествено месо и риба, млечни продукти и яйца, ядки, пълнозърнести, мед, разноцветни плодове и зеленчуци, мазнини. Те ще доставят на кожата ви всичко необходимо за оптимална жизнена дейност, активен локален имунитет и антиоксидантна защита на клетъчно ниво. Откажете се от високопреработените храни и рафинираните продукти. Примерно – захарта благоприятства възпалителните процеси и причинява щети на колагеновата структура на кожата.

Спете достатъчно, вземете мерки за неутрализиране на стреса

По време на нощния сън протичат активни детоксикиращи и възстановителни процеси. Те осигуряват свежия вид и бистрия тен на кожата. Когато сте недоспали и уморени, тя сивее, повехнала е и отпусната. Продължителният стрес води до трайни нежелани последици за здравето на организма като цяло, и разбира се – за кожата.

За красива кожа пийте достатъчно вода

Обмяната на веществата изисква постоянен воден баланс в организма. Нарушаването му влошава усвояването на нутриентите, затруднява изнасянето на отпадните продукти на метаболизма, пречи на пълноценното хранене на тъканите. Обезводняването на тялото се проявява и във влошения тургор на кожата – тя губи еластичност, става вяла и отпусната.

Пазете се от разрушителното влияние на слънцето(солариумите)

Кожата на лицето е изложена на ултравиолетовите лъчи на слънцето по цял ден – включително при мъгливо време, и навсякъде – дори в града. Затова избирайте дневните си кремове със SPF фактор. Не подценявайте отразената светлина от снега през зимата.

Използвайте качествени козметични продукти

Ползвайте само козметика, в чийто произход сте напълно сигурни. Отдавайте предпочитания на продукти с натурални съставки. Научете повече за най-често използваните вещества и четете внимателно етикетите. И помнете, че не винаги най-скъпото е най-добро.

Почиствайте кожата си добре

Това не означава с гореща вода и сапун до скърцане. Стигнете ли дотам, означава, че сте отмили напълно защитния хидро-липиден слой, който я пази от външната среда и от изсъхване. Мийте се с приятно топла вода и меко почистващо средство, завършвайте с наплискване със студена вода. Добро решение за вечерното почистване са мицеларните разтвори. Не пропускайте ексфолирането – средно два пъти седмично.

Овлажнявайте, овлажнявайте, овлажнявайте

Както стана дума – приемът на достатъчно вода е първата крачка. Но е задължително сред козметиката ви да има и овлажнители, които ще пазят и поддържат хидро-липидната мантия, ще хидратират повърхностните кожни пластове и ще направят и ще постигнете по-еластична и красива кожа. Овлажнителят трябва да е насочен към вашия тип кожа и към състоянието ѝ.

Подхранвайте

Ако не сте сигурни, че храненето ви доставя пълната гама хранителни вещества, минерали и витамини, консултирайте се с дерматолог и приемайте хранителни добавки. Те могат да съдържат още омега 3 полиненаситени мастни киселини, колаген, хиалуронова киселина и т. н. Избирайте дневни и нощни кремове със съставки, подходящи за потребностите на кожата ви към момента. Освен подхранващи функции, те могат да имат забавящи стареенето свойства, да минимизират свръхпигментацията и петната и да осигуряват антиоксиданта защита.

Бъдете физически активни

Мислите, че това няма пряко отношение към красотата на кожата? Физическата активност оптимизира дишането и кръвообращението. Дори само това вече подобрява здравето ѝ, зареждайки я с достатъчно кислород и хранителни вещества. Повишеното изпотяване по време на физическите натоварвания също е за добро – с потта изхвърляте навън токсини и отпадни продукти и пречиствате кожата си.

Не пушете

Като стеснява периферните кръвоносни съдове, тютюневият дим влошава храненето и дишането на кожата. В същото време токсините в него увреждат влакната на структурните белтъци еластин и колаген. Тя видимо се състарява, губи цвят и блясък, еластичност и жизненост. Характерните за пушачите мимики задълбочават бръчките около очите и устните.

Остаряването е естествен процес и няма как да го спрете. Но ако поддържате кожата си здрава, добре хидратирана и подхранена, като резултат ще имате красива кожа – независимо от годините.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *