Колко дълго да използваме един и същ козметичен продукт

Колко дълго да използваме даден козметичен продукт

Като повечето от нас, и вие ползвате поне няколко козметични продукта. От време на време изпитвате колебания – дали това е точната формула, колко дълго да я употребявате, трябва ли да я смените, кога и с какво? Това са въпроси, на които е трудно да се отговори категорично и еднозначно. Особено без да е ясно какво е състоянието на кожата ви, каква е възрастта ви, каква точно козметика използвате и т. н., и т. н. Но пък ще ви подскажем някои принципни положения, които ще ви помогнат да се ориентирате във всеки конкретен случай.

Кога се налага да смените козметичните продукти

  • Изтекъл срок на годност – За продуктите, произведени в ЕС, срокът на годност до 30 месеца се отпечатва върху опаковката. Когато е по-дълъг от 30 месеца, задължително се поставя знакчето на бурканче с отворен капак и число върху него. Числото показва колко време след отваряне кремът е годен за употреба. Запишете върху капака кога го отваряте, за да знаете докога е безопасен.
  • Продуктът променя консистенцията, цвета и/или миризмата си – Това означава, че в него протичат нежелани процеси – най-вероятно от замърсяване с бактерии. Изхвърлете го веднага.
  • При смяната на сезоните – В топлите месеци ви е нужен по-лек крем, а в студените – по-мазен, за защита от студа, мръсотията и сухия въздух.
  • Когато козметичните формули вече не ви действат.

Колко дълго можете да използвате един и същ козметичен продукт

Ще срещнете твърдението, че кожата привиква към съставките на козметичните продукти и затова те трябва да се сменят по-често. Доста специалисти гледат скептично на него. Ако активните съставки са подходящи за кожата ви, те би трябвало да я поддържат безпроблемно в добро състояние дълго време. Когато кремът, който доскоро ви е служил добре, престане да работи, твърде вероятно е да се е променила кожата ви, или условията, при които го използвате.

Лятната козметика започва да е недостатъчна със застудяването, а зимната – да запушва порите и да придава нежелан блясък през лятото. Поради много фактори кожата ви може да стане по-суха и по-чувствителна и да има нужда от друга формула. Хормонални проблеми и напредване на възрастта също могат да предизвикат необходимост от смяна на козметиката.

И още нещо – тя не може да се подобрява безкрайно дори с най-квалитетния крем. Има определено ниво, до което това е възможно да се случи съобразно възрастта и наследствеността ви. После той просто ще я поддържа в оптимално състояние. Но ако държите – сменете го. Един продукт може да не действа, когато е с лошо качество или неправилно подбран.

Дайте време на новата си придобивка – поне 2-3 месеца. Едва ли ще покаже траен резултат светкавично. За всичко е нужно време.

С какво да смените досегашния козметичен продукт

Зависи от причината, която налага смяната. Когато състоянието на кожата ви се влоши рязко, не проявявайте самодейност – идете на лекар. Понякога влошаването е следствие на по-сериозно заболяване или пък на дерматологични проблеми. Всеки случай изисква различен подход и различен продукт.

При смяна на сезоните изборът е лесен. Ако сегашният крем не действа, вероятно не е адекватен на проблемите, които има кожата ви. Изберете по-подходящ. Понякога, като свърши едната опаковка, дори и да сте доволни, искате разнообразяване. Потърсете формула с подобни и/или допълващи съставки. Нужен ви е нов козметичен продукт?

Погледнете на нашия онлайн магазин. Предлагаме ви модерна козметика с ефективни съставки, нежни към кожата ви и към околната среда.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *