Кои храни носят добро настроение?

Кои храни носят добро настроение?

Доброто настроение е здраве. А както е известно, нашите емоции до голяма степен са резултат от определени биохимични процеси. Когато се чувствате отпаднали, това е знак, че е време да се освежите и да се заредите с енергия. Именно в такъв момент е най-изкушаващо да посегнете към нещо сладко, за да повдигнете настроението си. 

Има обаче и полезни храни, за които е доказано, че ще подпомогнат тонуса ви така, както биха го направили и лакомствата, но с тази разлика, че няма да ви грози опасност от трупането на излишни килограми или други вредни последици за организма. Безспорни лидери в класацията на „щастливите“ здравословни храни са:

Банани

Бананите се славят с изключително високото си съдържание на витамин В6, който помага за синтезирането на допамин и серотонин – важни невротрансмитери за нашето позитивно настроение. А ако консумирате банан, докато по кората му все още се забелязва зелен цвят, плодът ще бъде отличен източник на пребиотици – вид фибри, подпомагащи храненето на „добрите“ бактерии в червата. 

Горски плодове

Ежедневният прием на плодове е пряко свързан с оптимистичните ни нагласи. Горските плодове съдържат широка гама от антиоксиданти и фенолни съединения, които са решаващи в борбата с т.нар. оксидативен стрес, или дисбаланс на вредни съединения в организма. Те са богати на антоцианин – пигмент, който им придава онзи лилаво-син цвят, а съгласно редица проучвания богатата на антоцианини диета намалява с 39% риска от депресия.

Ядки и семена

В ядките и семената са съдържат голямо количество растителни протеини, здравословни мазнини и фибри. Освен това те са отговорни за производството на триптофан – аминокиселина, ключова за хубавото настроение.

Овесени ядки

Пълнозърнестите храни са перфектен източник на фибри и желязо, които спомагат за цялостното ни здраве, енергичност и повдигане на духа. Желязодефицитната анемия е един от най-честите хранителни дефицити, чиито симптоми са умора, меланхолия, мудност и депресия. 

Кафе

Кафето остава най-популярната напитка в света след водата. С пълно основание любителите му го наричат „способно да прави щастие“, но не само защото кофеинът в него прогонва умората. То помага за освобождаването на допамин и норепинефрин, а за мнозина самото му приготвяне и пиене е истински ритуал, носещ наслада и приятни емоции.

Варива 

Сред варивата бобът и лещата се отличават с богато съдържание на фибри и растителни протеини – незаменим източник на витамини от група В, цинк, магнезий, селен и желязо. Освен всичко друго, те помагат за подобряване на настроението ни чрез повишаване на нивата серотонин, допамин, норепинефрин и гама аминомаслена киселина.

Тлъсти риби

Сьомгата и белият тон съдържат омега-3 мастни киселини – тях трябва да си набавяте чрез храната, тъй като организмът не ги синтезира сам. Тези полезни елементи са изключително важни за доброто състояние на клетъчната мембрана на мозъка и допринасят за мисловната ни дейност. Желателно е да приемате храни, богати на омега-3, а не добавки, стига да не се налага компенсирането на дефицит в тялото. Препоръчителната дневна доза от мастната киселина е 250-500 мг.

Ферментирали храни

Всеизвестна е ползата от киселото мляко. Ферментиралите храни, сред които принадлежат йогурта, кефира, киселото зеле и редица други, подпомагат функциите на червата и подобряват настроението. Това се дължи на процеса, при който колониите живи бактерии се развиват в храните, преобразувайки захарите в алкохол и киселини. Същият този процес на ферментация създава известните пробиотици, т.е. живи микроорганизми, които стимулират производството на здрави бактерии в червата и повишават нивата на серотонин (ключов за настроението хормон). 

Черен шоколад

Отдавна е известно, че шоколадът е късче щастие за сетивата. Колкото по-тъмен е обаче, толкова по-полезен е за тялото ни. Благодарение на високото съдържание на флавоноиди, за които е доказано, че увеличават притока на кръв към мозъка, можем без никакви угризения да се насладим на прекрасния му ефект. Освен че се отразява позитивно на здравето, черният шоколад подобрява тонуса. Оптималната доза е по 1-2 малки квадратчета със 70% или повече какао на ден.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *