Как сами да си правим акупунктура?

Как сами да си направим акупунктура

Акупунктурата е техника, прилагана още от древността. Тя се използва за подобряване на здравето и лекуване на определени болестни състояния чрез вмъкване на малки иглички в различни точки на тялото. Един от най-ранните открити текстове, в които се споменава акупунктурата като метод за лечение, е т. нар. Императорски канон по вътрешна медицина, който датира от над две хилядолетия. 

С напредъка на медицината в наши дни не е необходимо да посещавате такива процедури, а можете сами да си правите акупунктура в домашни условия. За тази цел са създадени акупунктурни иглени топки или комплекти, които се използват за самостоятелна терапия.

Преди самотерапията

Преди да пристъпите към употреба на самостоятелния комплект или топка, насрочете среща с акупунктурист. Важно е да се консултирате с професионалист, за да научите правилния начин за извършване на акупунктура. Изберете акупунктурист, който препоръчва самоакупунктурата като част от неговия метод на лечение. Това вече е обичайна практика в Китай, както и в други държави.

Запознайте се с акупунктурата, за да знаете какво да очаквате преди първата си среща. Тази методика може да ви се стори плашеща, ако никога не сте я правили преди, макар да не представлява болезнено лечение.

Научете се как да извършвате правилно самоакупунктура, докато сте в кабинета на специалиста. Той ще ви научи на правилно поставяне на иглите според вашите индивидуални нужди.

Стерилизирайте иглите си във вряща вода преди всяка употреба. Използването на мръсни или нестерилизирани игли за акупунктура може да причини инфекция. Трябва да носите ръкавици, докато боравите с иглите, след като са били стерилизирани.

По време на лечение

Помислете за комбинирано лечение за акупунктура с билки. Повечето акупунктуристи ще препоръчат китайските билкови лекарства да се използват в допълнение към акупунктурата, в зависимост от вашите конкретни нужди.

По-удобната алтернатива на комплекта с игли

Универсалният апликатор за акупунктура под формата на топка е по-удобен за употреба. Благодарение на своята закръглена форма, той е предпочитан инструмент за нормализиране на всички органи и системи на организма. Можете да използвате уреда не само за лекуване на проблемни зони, но и просто за възстановяване на жизнеността, за по-добро настроение и тонус. 

Ако имате проблеми, свързани с проводимостта на нервната система, тогава трябва да търкаляте топката между ръцете си или със стъпалата си. Практиката е доказала, че деца, използващи акупунктурна топка, са значително по-напреднали в развитието си в сравнение с техните връстници. 

Уредът е приложим и за ежедневна гимнастика на пръстите – метод, който не е само за енергично раздвижване на ръката, но също се прилага от медици като детски психолози, логопеди, дефектолози, валеолози, рехабилитатори и невролози, включително от лекари, работещи с деца със закъснение на речта, заекване, невропсихологично развитие и церебрална парализа.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *