Как да запазим кожата си след епилация?

Как да запазим кожата след епилация?

Епилацията е част от грижата за кожата и добрия ѝ естетичен вид. Извън обичайното бръснене, кола маската и лазерната епилация представляват процедури, които могат да причинят образуване на мехури, корички, белези или други промени в текстурата на кожата. Други, по-редки нежелани реакции, включват побеляване на епилираните косми и прекомерен растеж на окосмяване около третираните зони, особено върху по-тъмна кожа. 

Ако не сте сигурни как да се грижите за кожата си след лазерна епилация, вижте следните съвети по-долу, за да поддържате кожата си мека и еластична след процедурите, както и да избегнете повечето неприятни последствия.

Избягвайте горещата вода в продължение на два дни

Горещи душове, сауни, парни бани и твърде топли вани могат да бъдат много дразнещи за кожата след лазерна епилация. Най-добре е да ги избягвате поне два дни след третирането.

Използвайте слънцезащитен крем

Кожата ви е по-чувствителна към въздействието на слънцето след лазерна епилация и лесно може да загори. Излагането на слънце може също да причини обезцветяване и възпаление на третираната зона. Можете да избегнете тези проблеми, като минимизирате излагането на слънце и правилно прилагате слънцезащитен крем, когато сте на открито.

Не разчесвайте епилираните зони

Възможно е да почувствате лек сърбеж след процедурата. Изключително важно е да устоите на порива си да се почешете, тъй като кожата ви е много чувствителна – дори малко надраскване може да я раздразни и да причини зачервяване и възпаление. Нанасянето на овлажнител няколко пъти на ден ще ви помогне да поддържате кожата си хидратирана и да намалите сърбежа.

Стойте далеч от ексфолиращи продукти

Най-добре е да избягвате ексфолирането на кожата си поне 10 дни след епилацията. Ексфолиращите продукти могат да раздразнят чувствителната ви кожа и да запушат порите ѝ, създавайки червени подутини. Другият нежелан страничен ефект от ексфолиране е прекомерно изсушаване на кожата.

Не изскубвайте новопоявили се косми

Тъй като само 1/3 от вашите космени фоликули са във фаза на активен растеж в определено време, ще ви трябват няколко сесии лазерна епилация, за да премахнете напълно космите от целевата област. Когато видите да се появяват нови косми, устоявайте на желанието си да ги отскубнете, защото по този начин излишно ще раздразните и възпалите кожата си.

Гримиране: само натурален грим за първите два дни!

Нанасянето на грим може да раздразни кожата ви, ако сте преминали през лазерна епилация на лицето си. Най-добре е да пропуснете фон дьо тена и ружа за ден-два след процедурата, освен ако не използвате натурален минерален грим, който не дразни кожата и може да се нанесе веднага след лазерната епилация.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *