Заздравяване на косата: основни периодични грижи

Грижи за косата

Вашата естествена коса се нуждае от рутинни грижи, които зависят от различни фактори. Типовете коса обикновено попадат в една от четирите категории: права, вълнообразна, къдрава, начупена. Всеки тип си има своите плюсове и минуси. Например, правата коса обикновено се омазнява по-бързо от къдравата, тъй като маслото бързо си проправя път надолу по косъма. 

Независимо дали косата ви е агресивно изрусена, по-щадящо боядисана, или химически обработена по друг начин, щом веднъж е влязла в контакт с боя, белина или други химикали, тогава е добре да помислите за допълнителни грижи като част от периодичната рутина. Например, хората с боядисана коса биват съветвани да не я мият всеки ден, за да предотвратят преждевременно избледняване на цвета и сухота, а изрусената коса може да изисква допълнително подхранване под формата на балсам или маски за коса.

Къпането на косата 

Къпането е безспорно необходимо за косата и представлява баланс между премахването на мъртва кожа и остатъци от продукта за измиване на коса, без тя да се лишава от естествените си масла. Без добро измиване ще се натрупа себум – т. е. нежелано омазняване. Кожата се обновява на всеки 28 дни и това може да се забележи, ако косата не е чиста, защото няма да бъдат отстранени мъртвите кожни клетки от нея. Ако сте запален плувец, не оставяйте косата си дълго време в контакт с хлор, защото това ще я лиши от естествените й елементи и може да причини увреждане. За измиване използвайте топла, а не гореща вода. Обливането на косата в гореща вода може да я изсуши и ако е боядисана, цветът бързо ще избледнее.

Балсами за коса 

Балсамите имат безброй предимства. Основният е овлажняващ, а други включват лесно разресване, блясък и оформяне на къдрици. 

Сресване на косата

Разресването е от съществено значение за спиране на заплитането на космите.  Но трябва да използвате правилния инструмент, като гребен с широки зъби за гъста коса, за да избегнете нейното накъсване. В зависимост от типа коса, може да се наложи да сресвате всеки ден или много по-рядко.

Редовни подстригвания

Подстригването на косата на всеки 6 до 8 седмици се счита за полезно за намаляване на накъсването и нацепените краища, както и за растежа. И все пак, и това правило има изключения, в зависимост от типа и качеството на косата. 

Правилна употреба на продукти и инструменти за коса 

Шампоани, балсами и лосиони

  • Дълбоко действащ шампоан – ограничете употребата му до около веднъж месечно, тъй като може да премахне естествените масла.  
  • „Ежедневен“ шампоан – за редовно измиване, използвайте винаги, когато косата ви почувства, че има нужда от миене.
  • „Ежедневен“ или изплакващ се балсам – най-добре е да се нанася в средата и краищата, тъй като втриването му в корените може да доведе до мазно изглеждащ скалп.
  • Балсам без изплакване – нанасяте по същия начин, но не го изплаквате. Той позволява повишено ниво на подхранване.
  • Дълбоко действащ балсам – за още повече хидратация при проблемно суха коса.
  • Лосион за коса – за допълнителна защита от накъсване и изсушаване.
  • Масло – за подсилване на естествените масла на косата и укрепване на къдрави кичури.  

Жизнен цикъл и сезони

Няма строги правила за това колко често трябва да използвате всеки продукт.  Някои хора мият косата си три пъти седмично, а други – веднъж седмично или по-рядко. Вашите индивидуални нужди на косата ще се променят естествено с течение на времето. Косата се обновява на всеки 7 години и с напредване на годините се появяват по-малко косми, което води до изтъняване и по-слаба коса. Хормоните също могат да променят косата – по време на бременност например повишаването на нивата на естроген може да забави падането на космите, което води до по-гъста, лъскава коса. И когато нивата на тези видове хормони спаднат, може да настъпи загуба на коса. Менопаузата също често е свързана с такива проблеми. Ранното забелязване на тези промени и адекватната реакция може да поддържа косата ви да изглежда здрава.

Може също така да се наложи да промените рутината си в определени части от годината. В зимните месеци мнозина трябва да изберат продукти с допълнителни хидратиращи свойства, по-плътните кремове също са за предпочитане, но през летния сезон е добре да изберете по-леки формули.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *