Дехидратацията на кожата: кога може да бъде опасна за здравето?

Дехидратация на кожата

Дехидратацията настъпва, когато в тялото ви няма достатъчно вода и електролити, за да изпълнява нормалните си функции и да поддържа здравословния баланс на течности. Кожата е първият признак, по който си проличава, че организмът ни се нуждае от хидратиране.

Какво причинява дехидратация?

Без достатъчно вода тялото буквално изсъхва. Различни заболявания могат да причинят дехидратация на организма, сред които: диария, повръщане, треска, прекомерно изпотяване, повишено уриниране и слънчев удар. Тъй като диарията е едно от най-често срещаните детски заболявания, бебетата и децата са особено изложени на риск от развитие на дехидратация и затова трябва да бъдат наблюдавани внимателно. В допълнение към кърмачетата и децата, възрастните и хората с хронични заболявания също са с повишен риск от дехидратация. Освен тях, спортистите и живеещите на голяма надморска височина спадат към рисковите групи.

Признаци на дехидратация по кожата

При лека дехидратация се наблюдават симптоми като сухи устни, жажда, зачервена кожа, умора, раздразнителност, главоболие, по-тъмна урина и мускулна слабост. При умерена дехидратация, освен посочените признаци на леката такава, има и следните проявления: кожата не отскача бързо при натискане, повишена сухота в устата, хлътнали очи, (при кърмачета – хлътнала фонтанела); ограничена и много тъмна урина, крампи, сковани и/или болезнени стави, силна раздразнителност, нетърпимо главоболие, малко или никакви сълзи при плач.

Когато дехидратацията е тежка, тогава са налице всички признаци на леката и умерена дехидратация, наред със сини устни, петна по кожата, състояние на объркване, летаргия, липса на изпотяване, студени крайници, учестено дишане, ускорен или отслабен пулс, ниско кръвно налягане, замаяност, припадък, висока температура, малко или никакво уриниране.

Козметиката за кожа не е достатъчна при състояние на дехидратация!

Външната помощ за хидратация на кожата не е достатъчна, ако се наблюдават и горепосочените признаци на опасно дехидратиране. Единственото ефективно лечение на това състояние е да се набавят загубените течности както външно, така и вътрешно.

Най-добрият подход към лечението на дехидратация зависи от възрастта, тежестта на дехидратацията и нейната причина. Повечето възрастни с лека до умерена дехидратация, причинени от диария, повръщане или треска, могат да подобрят състоянието си, като пият повече вода и нанасят кремове за лице и тяло върху кожата си.

Също така, докато трае процесът на рехидратация на организма, най-добре е да избягвате кафе, чай и други напитки, които съдържат кофеин, тъй като те могат временно да увеличат дехидратацията. Плодовите сокове и газираните напитки могат да влошат диарията, затова също не се препоръчват.

Може ли да се предотврати дехидратацията?

За да се предотврати дехидратация, добре е да се пият редовни количества течности през целия ден. Ако се опитате да изпиете голямо количество вода наведнъж, бъбреците ви просто ще промият излишната течност. Трябва да пиете допълнително вода по време на горещо и влажно време, за да помогнете за понижаване на телесната температура и да замените това, което губите чрез изпотяване. Освен това, докато спортувате, трябва да пиете течности по време на и след тренировката.

И не забравяйте да се грижите за кожата на своето лице и тяло, съобразно типа кожа и условията, на които е подложена – вредни условия на труд, състояния като бременност, менопауза и някои хронични заболявания.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *