Как да се справим с лошата миризма от краката?

Как да се справим с лошата миризма на краката

Ако сте сред хората, които чувстват голямо неудобство да се събуят пред другите, това най-вероятно се дължи на неприятна миризма, излъчвана от ходилата. Този проблем е често срещан и невинаги е свързан с наличие на гъбички или заболявания като диабет, при който стъпалото става по-уязвимо към тъканно разрушаване. При здрави хора пак може да се появи лоша миризма от краката, най-вече поради изпотяване, особено в недотам качествени по материали обувки.

Добрата новина е, че няма непреодолима миризма от стъпалата и има начини това състояние да бъде преодоляно. На първо място, трябва да установите точната причина за проблема, защото ако е вследствие гъбично заболяване или друго, тогава методите за лечение ще бъдат предписани от лекар. Следващите съвети ще ви помогнат да се отървете от неловката ситуация на миришещи крака, в случай че не страдате от хронична болест или микотична инфекция:

1. Качествени обувки и стелки

За съжаление, най-често краката миришат поради лоша кожа и некачествени бои на обувките. Също така, удобството е от решаващо значение! Колкото по-неудобни са обувките, толкова е по-висок рискът от спарване, изпотяване, дори поява на гъбички заради влажната и топла среда, която е идеална за развитието им. Отделно от тези поражения, перманентното носене на неудобни обувки деформира стъпалото.

При някои хора се наблюдава по-висока склонност към изпотяване на краката, без да има непременно някаква патология. В такъв случай е добре да се снабдите със стелки. Търсете такива, които ви предоставят комфорт и попиват излишната пот. Не забравяйте, че стелките трябва често да се проветряват, както и обувките. 

2. Дезодорант за обувки

Неутрализиращ дезодорант за обувки е част от задължителната козметика за дома. Този тип дезодоранти премахват миризмата от вътрешната част на обувките, не позволяват поява на нова такава и действат бактерицидно.

3. Козметика за стъпалата

Ходилата също са важни, когато мислите за грижа за кожата. Те носят цялото тяло постоянно, докато сте изправени, затова вниманието и към тях е от значение. Всяка козметика за крака включва гелове и кремове, които ексфолират, хидратират, омекотяват краката и действат така, че стъпалата ви по-малко да се изпотяват. Продуктите съдържат и етерични масла с доказано полезни свойства.

4. Киснене веднъж седмично

Препоръчително е стъпалата да се киснат в продължение на 20 минути един път в седмицата. За целта, приготвяйте разтвор от вода с малко оцет или соли в нея. Такава баня помага едновременно за релакс и неутрализиране на лоша миризма.

5. Чистота и проветряване

Не на последно място, личната хигиена е приоритет, както и честото проветряване на краката тогава, когато е възможно. Докато сте на работа пред компютъра и при положение, че сте се отървали от лоша миризма, събувайте се винаги, когато е удобно. Колкото повече въздух осигурявате на стъпалата си, толкова по-малка е вероятността да се запотят и да се вмиришат.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *