COVID-19: Необходимо ли е да се дезинфекцират всички продукти, закупени от магазина?

Дезинфекция на продукти от пазара или магазина

Коронавирусът напълно промени живота ни. Новите правила са навсякъде, дори при най-обикновените дейности от нашия живот, каквото е пазаруването. На преден план излиза и въпросът дали е необходима пълна дезинфекция на всички продукти, които внасяме у дома от супермаркета, или не.

Ето и какво съветват експертите:

  • На първо място избирайте за пазаруване такива магазини, за които сте сигурни, че персоналът поддържа необходимата хигиена – редовно дезинфекциране на количките или кошниците за пазаруване, както и на различните повърхности в помещението;
  • Второ, за предпочитане е да пазарувате от места, където е възможно да се спазва дистанцията от два метра между клиентите;
  • На трето, но не последно по важност място, вентилацията също е от значение. Задушните помещения, в които имате усещането, че не ви достига въздух, не са за предпочитане.

Според медиците, рисковете от инфекция се увеличават значително, когато отидем в магазина за хранителни стоки или други стоки, тъй като броят на контактите с хора, които може да са носители на вируса, се увеличава.

Също така, вече е ясно на всеки, че върху различните повърхности коронавирусът може да оцелее няколко дни.

Това означава ли, че току-що закупените от супера продукти трябва да се съхраняват с дни в коридора, на терасата или в мазето, преди да започнем да ги използваме?

Разбира се, че не, успокояват лекарите. В топлото време доста продукти, като например мляко, сладолед или месо, просто ще бъдат напълно негодни за употреба след два-три дни, дори много по-малко.

Но необходимо ли е да дезинфекцираме всички пакети, кутии и торби след като сме били на пазар? Ако се притеснявате, че опаковките могат да са заразени, измийте ги, преди да започнете да разопаковате покупките. Може също така да ги минете с натопен в спирт тампон, което също минимализира риска от заразяване. Колкото до самите торби за многократна употреба, те също трябва да се перат след всяко пазаруване.

Как да намалим риска от инфекция при пазаруване в хранителен магазин?

  1. Днес много магазини са поставили продукти за дезинфекция на самия вход. Не бъдете мързеливи – третирайте ръцете си преди и след пазаруване, защото с това наглед простичко действие защитавате от евентуална инфекция не само себе си, но и близките си.
  2. Преди да се впуснете в пазаруване, изгответе списък с необходимите продукти и стриктно го следвайте. Това ще намали риска да се заразите, докато опипвате и разглеждате други стоки. А и ще се отрази благоприятно на бюджета, защото няма да бъдете въвлечени в излишни разходи.
  3. След като се приберете у дома, първо си измийте ръцете, още преди да започнете да правите каквото и да било. След това може да дезинфекцирате със спирт опаковките, както и да поставите торбите за многократна употреба в коша за пране.
  4. Установено е, че върху картон вирусът оцелява само в продължение на ден. Това означава, че ако използвате продуктите, опаковани в картон, на другия ден, те не биха били опасни, дори и ако преди това със сигурност са били заразени с коронавирус.
  5. Ако искате да приключите набързо и да сте напълно убедени, че не сте донесли заразата у дома, специалистите препоръчват да разопаковате всичко на масата, а след като приключите, щателно да дезинфекцирате плота.
Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *