Кои са зимните опасности за кожата на лицето?

Кои са зимните опасности за кожата на лицето

Може би забелязвате, че кожата ви страда през зимните месеци. Този период не е особено благоприятен за състоянието ѝ, въпреки факта, че обикновено свързваме лятото с по-големи опасности за нея. Вярно е, че UVB лъчите, които са особено силни през горещите дни, ни карат да сме нащрек и да нанасяме SPF кремове, но зачервяването, пъпките, дразненето на кожата, грапавостта и омазняването са само някои от проблемите, които зимата може да предизвика спрямо кожата ни.

Защо кожата се зачервява през зимата?

Червената кожа е друг признак за дехидратация и нарушена цялост, тъй като ниските температури отнемат естествената ѝ влага. Нарушената кожна бариера означава, че тя губи повече влага отколкото обикновено и тази дехидратация може да я накара да изглежда зачервена и възпалена, както и често сърбяща.

Ако сте предразположени към зачервяване на кожата, тогава студеното зимно време може да провокира това състояние. Ако страдате от розацея, вероятно ще откриете, че симптомите ви се влошават през зимните месеци. Бързите промени от горещо към студено, както и сухият въздух в помещенията зачервяват кожата ви.

Защо екземите се обострят през зимата?

На първо място трябва да изясним какво е екзема. Това е нещо, което може да бъде свързано с кърмачета и деца, тъй като често се диагностицира в детството, но също така може да избухне за първи път в по-зряла възраст. Екземата се проявява като червен, сърбящ, лющещ се обрив по повърхността на кожата. Тя може да се напука и дори да образува мехури.

Екземата може да се обостри през зимата, тъй като през този сезон студеният въздух и централното отопление въздействат заедно за изсушаване на кожата. Топлите дрехи и „боцкащите“ тъкани (като вълната) също могат да допринесат за това.

Защо кожата ми няма блясък през зимата?

Класическата ситуация – колкото повече искате кожата ви да бъде перфектна и сияеща, толкова повече изглежда, че тя се свива в отговор. Сивотата  и липсата на блясък са често срещани проблеми през зимата.

Това се дължи на факта, че тялото ви е склонно да предпазва важните вътрешни органи и да оставя всичко периферно да мине без кръвообращение. По тази причина усещате и пръстите на ръцете и краката си ледени, както и “посивяването” на лицето – кръвта има тенденция да застоява, оставяйки кожата ни на студено (буквално). Също така, кръговете под очите изглеждат още по-тъмни през зимата.

Какво да правим за кожата си през зимата?

Никога не излизайте навън, без да сте нанесли дневен крем на лицето, ушите, шията и ръцете. Избягвайте претоплянето на тялото си, използвайте душ гел вместо сапун, когато се къпете. Зимата е сезонът, в който слънцето също е опасно, затова си позволете покупка на по-плътен крем или мехлем за лицето.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *