Обичайните грешки при нанасяне на слънцезащитен крем

Грешки при нанасяне на слънцезащитен крем

Когато планирате да прекарате деня навън под парещото лятно слънце, нанесете на кожата си слънцезащитен крем и тогава идете на открито. Но има и друго, което трябва да знаете – слънчевите летни дни не са единственото време, в което се нуждаете от защита на кожата. И дори най-прилежните хора вероятно допускат грешки, когато става въпрос за слънцезащитни продукти. Ето кои са най-честите:

1.   Прилагате слънцезащитни продукти само когато знаете, че ще прекарате известно време навън.

Слънчевите лъчи достигат до кожата ви и докато шофирате или седите до прозорец.

2.   Предполагате, че прилагането на висок SPF означава, че можете да прекарвате повече време на слънце.

По-високият защитен фактор означава по-уязвима спрямо слънцето кожа – т. е. по-светлокожите хора и децата следва да използват крем или лосион с по-висок SPF. Какъвто и да е избраният от вас слънцезащитен продукт, нанасяйте го поне на два часа или по-често.

3.   Използвате по-малко слънцезащитни продукти, защото кожата ви е по-тъмна.

Макар да е вярно, че по-тъмната кожа има по-голяма естествена защита срещу изгаряне и рак на кожата, в сравнение с по-светлата, мит е да се смята, че самият цвят е достатъчен за предпазване от меланома и други кожни проблеми.

4.   Често забравяте за ушите, стъпалата, скалпа и устните.

Просто намажете всяка част от тялото си, изложена на слънце, дори и темето, ако не е покрито с коса. Ако си имате такава, не забравяйте да носите шапка! За устните изберете подходящ за предпазване от слънце лосион.

5.   Нанасяте слънцезащитен крем, след като сте се облекли.

Ако някога сте нанесли слънцезащитен продукт на самия плаж, а след това сте забелязали малко изгорени участъци точно около презрамките на банските си или отворите за крака, вече знаете, че е по-добре първо да сложите слънцезащитен крем, а след това банския си костюм. Същото важи и когато не се подготвяте за плаж, а просто за разходка навън.

6.   Очаквате, че летните ви дрехи ще неутрализират вредното влияние на слънцето.

Може да носите тениска и да мислите, че сте защитени, но всъщност не сте. Много леки летни тъкани изобщо не осигуряват достатъчно слънцезащита. Основното правило е плътността на тъканта – ако задържите плата до светлината и можете да виждате през него, то значи и слънцето безпроблемно „работи“ през същия този плат. Бялата тениска например има UPF (т. е. ултравиолетов защитен фактор – мярка за UV лъчението, което прониква в тъканта) от около седем единици. И ако тази тениска се намокри, например от пот, защитата става още по-ниска. Някои тъкани, направени за дейности на открито, са проектирани да осигурят добра защита. И все пак, трябва да се внимава за перфорациите в материали, описани като надеждни срещу слънцето.

7.   Надценявате водоустойчивостта на вашия слънцезащитен продукт.

Няма такова нещо като напълно водоустойчив слънцезащитен крем и производителите нямат право да правят такива твърдения върху етикетите. Вместо това могат да посочат, че даден продукт е водоустойчив за 40 до 80 минути. И пак напомняме, че трябва да го прилагате на всеки два часа и по-често, ако плувате или се потите повече.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *