Как да се справим с обострянето на стомашно-чревните заболявания в края на зимата

Проблеми със стомашно-чревния тракт в края на зимата

Заболяванията, които са свързани със стомашно-чревния тракт, се считат за едни най-честите. Статистиката казва, че 90% от гражданите изпитват редовни стомашни проблеми. През студения сезон те се обострят, като най-вече това се случва в края на зимата.

Симптоми

Сред основните симптоми, показващи патологията на храносмилателната система, най-често се наблюдават болки в корема с различна интензивност, гадене, запек, киселини, повръщане, лош апетит и рязка загуба на тегло.

Основните виновници за развитието на стомашни заболявания са нездравословната диета, лошите навици, наднорменото тегло, инфекциозните заболявания и захарният диабет.

Как да им се противопоставим?

Въпреки че в повечето случаи те не са животозастрашаващи, стомашно-чревните заболявания носят страдание на пациента през цялото време, карат го да се подлага на болезнени прегледи, да се раздели с някои от любимите си храни и като цяло влошават качеството му на живот.

За да се подобри състоянието, е добре да направите известни корекции в някои аспекти на вашия живот.

Правилото хранене е от съществено значение

Също така, не пропускайте да измивате добре ръцете си преди всяко едно хранене, за да минимализирате риска от евентуални инфекции. Храненията е хубаво да са по-чести и да се приемат на по- малки порции. Пропускането на хранене е нежелателно, особено сутрин.

Диета при стомашно-чревните заболявания

Лекарите препоръчват да понижите консумацията на пушени, мазни и пържени храни. Ястията не бива и да съдържат много сол. Хубаво е да наблегнете повече на зеленчуци и плодове, зърнени храни, пресни салати. Когато приготвяте храна, ограничете количеството оцет и люти подправки.

Избягвайте да се храните на крак

Когато в организма липсва достатъчно течност, това често причинява запек, както и провокира появата на гъста жлъчка. Затова трябва да се пие минимум 1,5 литра вода дневно, особено ако човек страда от стомашно-чревни заболявания.

Не преяждайте

Постарайте се да се храните умерено, като не забравяте, че стандартната норма е около 350 гр. на хранене. Постоянният прием на храна в точно определено време ще спомогне за синхронизирането на двигателната активност на органите и нормализирането на секрецията на храносмилателни сокове.

Откажете се от вредните навици

Никотинът в каквото и да е количество влияе отрицателно на храносмилателната система, така че спрете да пушите. Пиенето на алкохолни напитки също трябва да се сведе до минимум.

Наблегнете на качествени хранителни продукти

Продуктите с ниско качество обикновено съдържат различни химични елементи, багрила, аромати, които оказват въздействие върху храносмилателния тракт, така че гледайте да си осигурите качествена храна.

Приемайте повече ферментирали млечни продукти. Става въпрос за такива като кисело мляко, заквасена сметана, кефир, извара, които помагат за подобряване на антитоксичната способност на черния дроб, чревната моторика и потискат гнилостните процеси в червата.

Намалете употребата на кафе и газирани напитки

Допустимата норма на кафе на ден е 350 мл. Ако не можете да се откажете напълно от газираните напитки, то поне ги ограничете и пийте не повече от 250 мл на ден.

Борба с констипацията

Запекът е вероятно най-често срещаният проблем на стомашно-чревния тракт. Може да засегне хора от различни възрасти и да провокира огромен дискомфорт. Обикновено е следствие от недостатъчен прием на течности, лекарства, стресови ситуации, както и липса на физическа активност.

За да се справите с неприятните симптоми, може да заложите и на специални хранителни добавки, чиято формула е базирана на естествени съставки.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *