Как да се справим със сухата и раздразнена кожа през зимата

Грижа за кожата през зимата

Не е тайна, че през зимния сезон мастните жлези работят по-зле и затова на кожата ѝ липсва естествена защита. Съща така, сухият въздух в отопляемите помещения „изгаря“ влагата, а навън за това се грижат ниските температури. Всичко това води до сериозна липса на влага в кожата и увеличава риска от раздразнение и измръзване. Ето защо основните думи за грижа за кожата през зимния период са хидратация и защита, тоест създаване на допълнителна бариера между нея и околната среда.

Ето няколко съвета от специалистите, които ще ви помогнат да поддържате кожата си здрава и блестяща дори през студените месеци.

Бъдете внимателни с измиващите продукти

Зимата е времето за нежни измивания с пяна. За разлика от прозрачните гелове, тя не отмива напълно защитния слой. Дори да сте с мазна кожа, избягвайте агресивните козметични средства. През зимата е важно да поддържате влагата в кожата, а себумът предотвратява изпарението по естествен път.

В случай че се притеснявате от прекомерно омазняване и от акне, не спирайте да овлажнявате кожата си и скоро всичко ще се нормализира. През зимата съставът на себума се променя, той става по-вискозен, така че комедоните се появяват по-често. Понякога са възможни и възпаления, но това не бива да ви притеснява. Насочете вниманието си към почистващите крем-гелове с противовъзпалителни и овлажняващи агенти.

Максимално хидратиране

Поддържането на кожата хидратирана въпреки сухия въздух и студа е предизвикателство номер едно. Както вече знаете, това може да се постигне по няколко начина, но в студения сезон най-ефективната стратегия за защита е така наречената оклузия (затваряне, запушване).

Какво трябва да направите? Зимата е времето за кремове с „богата текстура“, тоест съдържащи по-голям процент растителни масла. Точно тези кремове задържат най-добре влагата в кожата, а етикетите им обикновено носят надпис „нощен крем“ или „подхранващ крем“.  Според експертите, ако след такъв крем нанесете фон дьо тен или пудра със SPF, подобно наслояване ще „запечата“ успешно влагата в кожата.

Премахване на мъртвите клетки

Тъй като през зимата всички типове кожа стават по-сухи, естественото ексфолиране на клетките се забавя. И понеже става по-трудно да се доставят активни съставки на такава кожа, образувалите се сухи люспи я правят да изглежда уморена. След като премахнете мъртвите клетки от повърхността ѝ, пътят е освободен за нанасяне на овлажнители и серуми. И правилният пилинг ще ви помогне за това.

Счита се, че ексфолирането през зимата само повишава сухотата на кожата, тъй като тя става по-тънка. Всъщност, точно зимата е времето за пилинг и борба със стареенето и акнето. Тогава няма много слънце и пигментацията е по-трудна за преборване. В домашни условия заложете предимно на нежни ензимни пилинги.

След процедурата направете подхранваща или овлажняваща маска, това ще неутрализира всички негативни реакции.

Предпазване от замръзване

Измръзването не е причина да прекарвате цялото време на закрито. Всъщност, продължителният престой в затворени помещения с ниска влажност и липса на естествена светлина е много вреден за кожата. Още повече, че през зимата съществува и лек кислороден глад, а провокира забавяне на микроциркулацията на кожата. От друга страна, липсата на достатъчно светлина води до намаляване на синтеза на витамин D, който е толкова необходим за здравето на кожата. Затова се наслаждавайте на чистия въздух, слънцето и спорта винаги, когато можете.

За дълги и спокойни разходки през уикендите изберете защитни кремове, които предпазват кожата от вятър и ниски температури. Те се нанасят на тънък слой, а непропускливият филм, който се образува, задържа не само влага, но и топлина. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *