Кои храни унищожават ставите?

Кои храни вредят на ставите

Ставите, хрущялите и връзките са сложни анатомични образувания, които отговарят за движенията на човешкото тяло. Съществуват обаче различни заболявания, които могат да нарушат работата им и да доведат до ограничаване на жизнената дейност. Голям процент от хората, прехвърлили 50-те, страдат от ставни лезии с възпалителна етиология (артрит).

Какво провокира появата на ставни заболявания?

Здравето на ставите не зависи единствено от начина на живот, а и от храненето с определени храни. Съществуват такива, които увеличават риска от заболявания на опорно-двигателния апарат и точно на тях ще се спрем сега.

Захарни изделия

Повишената им консумация повишава опасността от развитие на автоимунни заболявания на опорно-двигателния апарат и в частност ревматоидният артрит. 

Млечни продукти

Млякото е много здравословен продукт, чийто състав включва незаменими аминокиселини  и полезни макро и микроелементи. През последните години обаче учените откриват зависимост между консумираното количество млечни продукти и появата на артрит. Изследванията са категорични – вегетарианците развиват заболявания на ставите 1,5 пъти по-рядко, в сравнение с останалите. Китайски учени пък свързват развитието на артрит със скрита алергия към млечни и яйчни протеини. Ето защо най-добре е да си набавяте протеин от алтернативни източници като спанак, леща, бобови растения.

Сол и консерванти

Много производители добавят огромни дози сол, консерванти, оцветители и подобрители на вкуса към своите продукти, за да подобрят техния външен вид и да повишат срока им на годност. Те обаче пречат на функционирането не само на ставите, но и са вредни за здравето по принцип, тъй като понижават имунитета и повишават честотата на алергичните и автоимунните патологии, като същевременно предизвикват появата на още много други болести.

Месни продукти         

Научната общност алармира, че завишената консумация на месни продукти провокира развитието на подагра. Дневният прием на протеин за човешкото тяло е 1,5-2,5 г на кг телесно тегло дневно. Когато консумирате повишено количество протеин, опасността от развитие на подагра е с 21% повече.

Плодови сокове

Плодовите сокове са полезни, но и с тях не бива да се прекалява. Узрелите плодове съдържат голямо количество фруктоза, която допринася за появата на метаболитни нарушения, хипертония, атеросклероза и подагра.

Пържени храни

Консумацията им увеличава риска от фатални сърдечно-съдови усложнения, както и този от развитие на атеросклероза и затлъстяване.

Още важни хранителни препоръки

За предотвратяване на ставни заболявания е много важно да се спазват следните правила:

  • Пийте достатъчно вода. Ако тялото не получава необходимото количество това води до нарушаване на трофиката и синтеза на вътреставната течност, както и до повишено механично триене на ставните повърхности;
  • Сложете край на преяждането. То увеличава теглото, а това от своя страна води до ненужен стрес върху опорно-двигателния апарат;
  • Не консумирайте преработени храни. Консервантите, оцветителите и подобрителите на вкуса увеличават апетита, причиняват алергични и автоимунни аномалии и повишават риска от развитие на рак;
  • Внимавайте при приготвянето на храната. Продължителната термична обработка намалява драстично количеството витамини и полезни микроелементи в храната;
  • Консумирайте повече пресни зеленчуци и плодове. Те спомагат да се преодолее дефицитът на жизненоважните за организма елементи,  без които правилното функциониране на ставите е невъзможно.

Правилното хранене и изключването на вредни храни може да предотврати много ставни аномалии и да запази доброто ви здраве за дълги години наред.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *