За какви здравословни проблеми говорят измененията в кожата на лицето

Какви здравословни проблеми показва кожата на лицето

Централната нервна система, вътрешните органи и кожата са в тясна връзка помежду си. Затова е важно да „слушате“ тялото си, за да разберете какви сигнали ви изпраща то.

Като един от най-чувствителните барометри, кожата има свойството да отразява всички промени, свързани със здравето и при наличие на проблеми, незабавно да сигнализира за тях. Защото тя е не само външната обвивка на нашето тяло, но и важен орган, който изпълнява сложни и разнообразни функции.

Ето как да разчетем нейните сигнали.

Какви промени настъпват в кожата при различни здравословни проблеми

Всяка област от кожата на лицето е тясно свързана със специфичен вътрешен орган.

Кожни реакции

Ако се появят кожни реакции, подобни на уртикария – това е признак за разстроен стомашно-чревен тракт. Такава реакция може да сигнализира за болести като гастрит, жлъчна дискиния или чревни заболявания.

Чести екземи и обриви

Ако имате такива симптоми, то вероятно вашата кожа сигнализира за нередности с вътрешното състояние на тялото. В случай че страдате от акне, екзема, обрив, пъпки, старчески петна, зачервяване или се появяват кожни израстъци, добре е да се посъветвате с дерматолог. Добре е също да подмените и козметичните средства, които използвате, с такива, предназначени за чувствителна кожа.

Розови петна

Наличието на хелминти в тялото би могло да е причина за  образуването на сухи розови петна или обриви с различна локализация. Тук на помощ идва специалният крем за лице против зачервяване за чувствителна кожа. Също така, дразненето, зачервяването и обривите могат да са и сигнал с проблеми, свързани с черния дроб.

Акне

Акнето по лицето показва прекомерна консумация на животински протеини, пържени храни, нишесте, продължителни нарушения в храносмилането или хормонални промени по време на пубертета. Съществуват много качествени козметични продукти анти-акне, но ако проблемът се появи в зряла възраст, най-вероятно кожата ви дава сигнал за проверка на хормоналния статус. 

Възпаления на мастни жлези

Възпалението на мастните жлези на фронталната част на лицето говори за замърсяване в тънките черва, може също така да е свързано с образуване на фекални камъни.

Зачервяване на челото

Зачервяването на челото може да показва излишък на сол, млечни продукти, червено месо.

Сухи устни

Сухата, стегната кожа на устните сигнализира за проблеми в чревния тракт. Добре е да нормализирате състоянието му с помощта на специално предназначените за това хранителни добавки.

Тъмни кръгове и торбички под очите

Торбичките под очите дават сигнал за проверка на бъбреците. Тъмните кръгове могат да се появят и при липса на сън, както и от дехидратация. Сините кръгове под очите показват лошо кръвообращение, синьо-червените са сигнал за възможни сърдечни проблеми. Могат да се появят и при стрес или преумора.

Разширени капиляри на носа

Разширените капиляри на върха на носа говорят и за нарушения в сърдечно-съдовата система.

Червени бенки и старчески петна

Появата на червени бенки и старчески петна по кожата показва, че черният дроб не може да се справи с натоварването.

Подуване и увисване на външния ръб на клепача

Подуване и увисване на външния ръб на клепача може да е сигнал за прекалено натоварване на сърцето или нарушения на сърдечната дейност. Този симптом е характерен и за хората, страдащи от депресия.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *