Грижа за кожата по време на бременността

Грижа за кожата по време на бременността

Бременността е един прекрасен етап от живота на всяка жена, но в същото време е и доста труден период, защото цялото тяло е поставено пред голямо изпитание, включително и кожата. Появяват се различни кожни проблеми, които обаче могат успешно да бъдат предотвратени, стига дамите да са наясно какви средства да използват. Нека обърнем внимание на препоръките на специалистите.

Пигментация на кожата

Понякога по кожата на бременните жени се появяват светлокафяви старчески петна, обикновено по челото или бузите. Също така, бъдещите майки забелязват, че се изчервяват много по-лесно и в областта на ушите, клепачите и бузите често се появява нетипична за тях руменина. Това са два напълно безвредни симптома – старческите петна изчезват сами след раждането, както и изчервяването.

Има случаи обаче, когато се забелязва и друг тип пигментация, чиято поява е провокирана от това, че в организма на бременните се синтезират по-големи количества прогестерони и естрогени. Предвид такъв един хормонален фон, съществуващите пигментации могат да станат по-тъмни, затова бременните жени трябва да избягват излагане на слънчева светлина и да се предпазват внимателно от ултравиолетовото лъчение със слънцезащитни продукти.

Някои дами се опитват да коригират неприятните петна с козметични средства за пилинг и избелване, но това е препоръчително само с био козметични продукти, защото по време на бременност кожата е твърде чувствителна.

Акне

При поява на акне не се опитвайте да почиствате кожата сами, като използвате пара или други средства за дълбоко почистване. По-добре заложете на такива масла, които нежно почистват кожата. Още повече, че тялото на бременната жена има нужда от по-големи количества витамини А и Е, които могат да се приемат в комбинация.

Проблеми с вените

Паякообразните вени по краката често се появяват за първи път по време на бременност, като обичайно преминават сами. Все пак, при подобни проблеми е добре да направите консултация с флеболог. Съществуват чудесни натурални продукти, които помагат при разширени вени.

Стрии

Това е друг проблем, който безпокои почти всяка бременна жена. Обикновено се дължи на генетична обремененост, но самата поява на стриите е провокирана отново от промяна в хормоналните нива. При бременност кожата се нуждае от допълнителни количества еластин и протеини, което води до изтъняването ѝ. Проблемът се забелязва най-вече в тези зони, където кожата е най-опъната. И тъй като организмът се мъчи колкото се може по-скоро да реагира, мигновено започва да изгражда съединителна тъкан. Този процес твърде много наподобява начина, по който зарастват раните, получени при различни наранявания. В началото съединителната тъкан изглежда леко розова или лилава, а на по-късен етап, поради намаляване на броя на кръвоносните съдове в нея, започва да се променя към белезникава.

Ако искате да се преборите със стриите, лекарите препоръчват да сведете до минимум приема на сладки храни и да наблегнете на витамините. От специално внимание се нуждае витамин Е, който има задачата да предпази клетъчните мембрани от разрушителното окисляване. Обикновено този витамин е включен във всички хранителни добавки за бременни жени. Друг начин да си го набавите са нерафинираните растителни масла.

Още едно много добро средство за премахване на стрии е масажът. Непременно изпробвайте такъв с шипково масло, като наблегнете на всички „рискови зони“. Масажирайте в продължение на 10 минути дневно и ефектът няма да закъснее. Между другото, такава манипулация е прекрасна профилактика за целулит. Може да използвате и специални, не много твърди, четки или ръкавици за масаж.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *