Колаген – кой е най-подходящ за вашата кожа

Колагенът и кожата

Колагенът е една от най-използваните хранителни добавки. За гъвкави стави, за здрави кости, за красива кожа – всеки си има причина да го приема. Това е протеин. Влакнестата му форма се определя от дългите усукани пептидни вериги, изградени от различни видове аминокиселини – есенциални и неесенциални. Сред най-важните се сочат глицинът, пролинът, глутаминът, аргининът и т. н.

Колагенът достига до около една трета от белтъчините в тялото

Нишките му изграждат своеобразна армировка, която – заедно с влакната на еластина – е отговорна за здравината, плътността и еластичността на тъканите. Когато при определени условия тази армировка се увреди, телесните тъкани се отпускат, губят гъвкавост и здравина. Това е видимо най-вече при кожата, но засяга съединителната тъкан, ставите, костите и мускулите, зъбите, съдовете на кръвоносната система и т. н.

А критичните условия се определят от естествено намаляващото производство на колаген с възрастта (още след 25 -30 години) и недостатъчния му прием с храната. Добавят се още постоянният стрес и прекомерното излагане на слънце, токсичните съставки на цигарения дим, лошата диета, недоспиването, замърсеният въздух, алкохолът, захарта.

Видове колаген според функциите и разпространението му в тялото

Проучени са около 30тина вида колаген. Особено важни са тип 1 и 3. Те са структуроопределящи за костите, съединителната тъкан, лигаментите (ставните връзки) и сухожилията, кръвоносните съдове, мускулите и вътрешните органи – включително сърцето. Определят здравето и гладкостта на кожата, като са съсредоточени в дермата – слоя под епидермиса.

Тип 2 изгражда хрущялите и от него най-вече зависи здравето и функционалността на ставите. Огромната част от наличния в тялото колаген се пада точно на тези три типа.

Видове колаген в хранителните добавки и козметиката

Недостигът на собствен колаген в организма се компенсира посредством прием на хранителни добавки и третиране на кожата със специализирани козметични продукти. Задачата на приетия допълнително структурен белтък е да укрепи увредените колагенови структури, подкрепящи кожата и телесните тъкани, да достави необходимите аминокиселини за подтикване на собственото производство.

Нишковидният белтък в хранителните добавки и козметиката се различава както според източниците, от които се добива, така и според начина си на преработка. Той се изолира най-вече от говежди, свински, пилешки, рибешки кожи, хрущяли и кости, от яйца. Молекулите му са твърде големи, трудно се усвояват от храносмилателния тракт и още по-трудно е да проникнат в кожата. Затова се извършва така нареченото хидролизиране – предварително разкъсване на колагеновата молекула на по-малки пептидни фрагменти, които вече са достъпни за организма. Използва се също лиофилизиран колаген, изсушен чрез шоково замразяване при много ниски температури, но той е много скъп. Съществува и микроколаген – получен след обработка във високотехнологични лаборатории.

Морски колаген в козметиката

Морски колаген

Обикновено се добива от кожата на някои видове риба – най-вече обитаващи студените северни води. В него преобладават влакната на тип 1. Богат е на условно незаменимите аминокиселини пролин и глицин. Има по-къси пептидни връзки и по-ниско молекулно тегло от другите видове. Смята се, че това му осигурява 1,5 пъти по-добро абсорбиране спрямо останалите. Което пък го прави отлична съставка на козметичните продукти, насочени срещу стареенето, бръчките и белезите. Той не само подтиква регенерирането на кожните клетки, намалява целулита и изглажда фините линии, но подобрява хидратацията и прави кожата по-стегната. Действа като антиоксидант и стимулира собственото производство на колаген в дермата.

Дали да предпочетете хранителните добавки с колаген, или крема с колаген? Въпросът е подвеждащ. И двата варианта са необходими за успешно противопоставяне на процесите на стареене. Качественият морски колаген се усвоява успешно от кожата и тя видимо подобрява еластичността си след няколко седмици. Погрижете се за себе си – изберете своите продукти от серията с морски колаген на DERMACODE by I. Pandourska и FLORANCE на БАН!

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *