Предвиждаме страничните реакции при ваксиниране

Странични ефекти при ваксиниране

Учени, занимаващи се с изучаване действието на ваксините върху организма ни, откриха молекулярна сигнатура, която ще помогне да откриваме хората, които са предразположени към странични реакции при ваксиниране. Изследванията са публикувани на страницата на Nature Nature Immunology.

Така нареченият свински грип се причинява от от H1N1 – грипният вирус, станал известен през 2009г. Тогава наблюдавахме последния бум на този вирус от няколко десетилетия назад, което значи че хора на възраст над 40 години все още имат в тялото си специфични клетки, носещи информация за свинския грип, които могат да бъдат реактивирани.

Адриан Хейдей от King’s College в Лондон и неговите колеги решават да проследят реакциите на 178 здрави хора имунизирани с Pandemrix H1N1 в периода март 2010 – август 2011, за да могат да сравнят техните реакции към ваксината. Събират кръвни проби преди и след ваксиниране, както и наблюдават състоянието на участниците в експеримента за наличието на симптоми като висока температура, болки в мускулите и ставите, световъртеж, диария, подуване на лимфните възли и сънливост.

В разстояние на 24 часа при всеки един от доброволците се наблюдава реакция на имунната система. Наблюдава се промяна на броя на белите кръвни телца в кръвта. Екипът наблюдава също така значителни разлики в ранната реакция на имунната система при доброволците на възраст до 35 години и тези на възраст от 35 години нагоре.

При 20 процента от доброволците, докладвали временни странични ефекти, екипът открива молекулярна сигнатура от преди ваксинацията, която е свързана с увеличения брой на бели кръвни телца. Тези авто-антитела най-вероятно са предизвикани от предишни състояния или заболявания в иначе здравите хора. Проявяването на нежелателни странични ефекти се получава от наличието на тази молекулярна сигнатура. Предварителните изследвания за наличието на тези авто-антитела би снижило риска от нежелани странични реакции при ваксиниране.

По материали от iflscience!

5/5 - (3 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *