10 съвета за кожата ни през лятото

Как да се грижим за кожата през лятото

Лято. Екстремни горещини, прежурящо слънце, прах и мръсотия, изпотяване. Разликите между външните температури и охладените офиси и домове понякога надхвърлят 10 градуса. Кожата ви през лятото е поставена в неблагоприятни условия, които водят до запушване на порите и възпаления, дехидратиране, повишено омазняване на мазната и задълбочаване на проблемите при сухата и чувствителната. Как да се справите?

Предлагаме ви десет простички съвета за това, какво да правите и какво да не правите с кожата си през лятото, за да я запазите жизнена и свежа:

  1. Сменете тежката зимна козметика с такава с по-лека текстура, която попива бързо, не омазнява и хидратира дълбоко. Избирайте я съобразно своя тип кожа, състоянието и възрастта си. Ако ви е трудно да се справите сами, консултирайте се с дерматолог.
  2. Не се поддавайте на усещането, че сте постоянно мръсни и на желанието да се миете колкото може по-често. Почистването сутрин и вечер с приятно топла вода и грижливото дегримиране е напълно достатъчно. Не използвайте агресивни почистващи и сапун (с алкален характер). Те водят до изсушаване на кожата или провокират още по-интензивно омазняване. Заместете ги с щадящи продукти – гелове, тоници, тоалетни млека, мицеларна вода. Правете почистваща маски с хума и ексфолирайте веднъж седмично.
  3. Не пропускайте овлажнителя, дори и да не усещате признаци за дехидратиране. Нанасяйте го на цялото тяло. Нека козметиката ви да включва хиалуронова киселина, колаген, ретинол, растителни масла и екстракти, биоактивниви растителни съставки, витамини и минерали, пептиди, церамиди, пробиотици и т. н. Пробвайте домашни маски от пресни плодове и зеленчуци, яйце, мед, растителни масла и други съставки, които имате вкъщи или лесно ще си набавите.
  4. Заострете вниманието си към околоочния контур. Освен с добра козметика, защитете го с качествени тъмни очила. Като не се налага да присвивате постоянно очи заради ярката светлина, пазите нежната кожа от ускорено формиране на бръчки.
  5. Подберете дневен крем със слънцезащитен фактор. Пазете от слънцето не само лицето, но и всички открити части на тялото. Имате нужда от слънцезащита не само на плажа, но и в града, в планината – въобще винаги, щом сте на открито. Не пропускайте балсама за устни със защитни филтри. За опазване на кожата от вредните UV лъчения допринасят широките и дълги светли дрехи, както и широкополите шапки. Не оставайте навън в най-горещите часове.
  6. Откажете се в горещините от тежкия грим. Ако липсата му ви кара да се чувствате неловко, нека макиажът ви да е много лек, продуктите да са с натурални съставки. Изпробвайте минералните гримове.
  7. Изплаквайте тялото си максимално скоро след плажуване на басейна, край реката или край морето. Препаратите за дезинфекция на водата, замърсяванията, солта са врагове на свежестта на кожата. След подсушаване нанасяйте овлажнител.
  8. Набавете си освежаващи и тонизиращи спрейове – тоници, лосиони, термална вода, зелен чай. Пръскайте лицето си от време на време в жегата – ще се разхладите и ще овлажните и освежите кожата си.
  9. Отложете козметичните процедури като химичен пилинг, лазер, микродермабразио и т. н. за есента. Ако все пак се налага да се подложите на такава, имайте предвид, че след нея кожата ви е с повишена светлочувствителност и трябва много да се пазите от директното слънце.
  10. Хранете се пълноценно и разнообразно – с много пресни плодове и зеленчуци, ядки и пълнозърнести, риба, месо и млечни продукти. Пийте достатъчно вода. Здравето на кожата се обуславя от здравето на организма като цяло и недостигът на някои хранителни вещества няма как да бъде компенсиран и с най-добрата козметика. При нужда приемайте подходящи хранителни добавки – най-добре след консултация с лекар.

Грижата за кожата през лятото не е нито по-сложна, нито изисква повече време от грижите през всеки друг сезон. Разликата е в спецификата на използваните продукти и повишената нужда от предпазване от слънчевите лъчи.

4.3/5 - (3 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *