Кои са известните и по-малко познатите ползи от куркумата?

куркума

Куркумата е популярна подправка с ярък цвят и голям принос към перфектния вкус на ястията. Традиционно използвана в националната кухня на Индия, тя е наричана също индийски шафран. Именно това растение е известно като полезно в медицината от векове насам, а ценните си свойства дължи главно на силния антиоксидант с името куркумин.

Кои са ползите от куркумата за здравето?

Благодарение на куркумина, куркумата притежава редица ползи за здравето и красивия външен вид. Подправките и добавките от куркума се приготвят от смляното коренище на растението.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Възпалението е част от самозащитата на имунната система. Когато има сблъсък с вирус или при нараняване, имунната система изпраща възпалителни клетки и химикали, с които да предупреди и защити организма, но възпалението само́ по себе си трябва да бъде лекувано. 

Що се отнася до куркумата, множество проучвания, разглеждали връзката между нея и оксидативния стрес, са установили, че приемането на добавки с куркума за повече от 6 седмици води до редуциране на оксидативен стрес и повишаване на антиоксидантната защита. 

Справяне с метаболитния синдром

Метаболитният синдром е известен с наименованието инсулинова резистентност и представлява състояние на организма, при което се увеличава рискът от диабет тип 2, поява на инсулт и сърдечни заболявания. 

Метаболитният синдром е характерен със завишени стойности на кръвната захар, високи триглицериди и високо кръвно налягане, както и коремно затлъстяване и нисък HDL – т. нар. „добър“ холестерол. Установено е, че куркумата успешно се бори с инсулиновата резистентност, затова, при риск или наличие на такова състояние, се препоръчва употребата на добавки с куркума под лекарски контрол.

Помага при депресия и тревожност

Депресията и тревожността са част от битието на днешния човек, поради което е широко разпространен, сериозен медицински проблем. Тези състояния се характеризират с чувство на необяснима тъга, понижена енергичност или липса на такава, понижен апетит и загуба на усещане за удоволствие, често придружени и с друга симптоматика. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *