Козметика за мъже – каква и защо

Мъж използва крем за лице

Грижата за кожата е и за двата пола и това е безспорно. Козметиката за мъже е също толкова необходима на господата, колкото женската козметика за дамите. 

Причините за това са съвсем основателни, тъй като естетиката и доброто впечатление не се разделят на полове. Висока лична хигиена, предпазване от вредни фактори на околната среда, подобряване външния вид на кожата, повишаване на самочувствието, по-добро социалното приемане са универсални „златни правила“.

Козметиката с етикет „за мъже“ не е унисекс.

Съществуващите разлики между мъжката и женската кожа налага отбелязване на продуктите за мъжете. Те не трябва да се възприемат като унисекс, освен ако това не е специално отбелязано на опаковката. Мъжката кожа обикновено е по-топла и генерира повече себум в сравнение с женската. 

В резултат на това тя изглежда по-мазна и това налага използване на различни продукти, с определени характеристики на третиране. Също така, факт е, че кожата на мъжете е по-плътна от тази на жените и с наличие на значително повече окосмяване. 

Правилният крем за мъжа

За да намерите правилния козметичен продукт за вас, е необходимо да сте наясно с типа на кожата си и нейните особености. Различните кремове за лице, дневни и нощни, против стареене и дори продуктите за след бръснене трябва да съответстват на типа кожа, за да действат добре. Въпреки по-устойчивата структура на мъжката кожа, има и мъже с чувствителен, склонен към акне епидермис. 

Мъжка ръка бърка в крем за лице

Грижа след бръснене

Грижата за кожата на лицето след бръснене никак не е за подценяване, тъй като самият процес оставя тъканта травмирана, след което тя има нужда от спешна дезинфекция и възстановителен продукт. Това с още по-голяма сила се отнася за мъже с чувствителната кожа, при които успокояващите и противовъзпалителни формули са абсолютно задължителни. 

Нанасянето на крем или балсам след бръснене помага, тъй като осигурява мекота, рехидратация и успокояване на кожата, включително потушаване на порязвания от бръснач. 

Остаряването на мъжката кожа

Много мъже съзнателно пренебрегват темата за бръчките, считайки, че грижата за антиейджинг е по-скоро „женска работа“. Стареенето обаче е факт и няма място за срам, ако мъжът прибегне до крем против бръчки. Като цяло, до около 30-годишна възраст мъжката кожа изглежда млада и остава такава, дори да не бъдат използвани козметични продукти за поддръжка, но уловката е друга: това видимо предимство трае за кратко време, защото дори бръчките при мъжа да започнат да се появяват по-късно, за сметка на това процесът се развива с по-бързи темпове. За това явление „помагат“ и пиенето на повече алкохол, тютюнопушенето, пренебрегването на слънцезащитните продукти – навици, към които мъжете са по-склонни. 

Мъж се подлага на козметични процедури

Мъжката кожа може да бъде по-уязвима от женската

Поради вредните навици от страна на повечето мъже и не съвсем стриктната грижа за мъжката кожа, тя става по-уязвима от женската, лесно губи своята еластичност и сякаш изведнъж се появяват множество бръчки. За да не се случи това, мъжете трябва да обърнат своевременно внимание на себе си с правилна рутинна грижа. включваща висококачествена козметика.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *