Цепенето на нокти: как да го предотвратим

Цепенето на нокти

Да имаме цепещи се нокти означава не само да изпитваме дискомфорт или дори болка, но и състоянието да пречи на ежедневните ни дейности. Не са редки случаите и когато освен нарушен естетически вид на ноктите, това понякога е признак за сериозен здравословен проблем.

Кое провокира цепенето на ноктите?

Състоянието на ноктите може да бъде индикатор за цялостното ни здравословно състояние. Цепенето им често е провокирано от някоя от следните причини:

Сухота или прекалено излагане на вода 

Сухите нокти са по-податливи на цепене, а прекомерният контакт с вода намалява естествените масла и влагата в състава им.

Силни химикали 

Ноктите са изградени от фибрални структурни белтъци, по-познати като кератин. Препарати за почистване, за отстраняване на лак с ацетон и други правят тази тъкан значително по-слаба.

Хранителни дефицити 

Недостатъчните минерали и витамини в поетата храна влияят негативно както върху цялостното ни здравословно състояние, така и на външния ни вид – включително и този на ноктите.

Здравословни проблеми 

Един от симптомите на нарушения във функциите на щитовидната жлеза, гъбични инфекции, анемия или автоимунни заболявания е именно цепенето на ноктите.

Възраст 

Кератиновата структура на ноктите неизбежно се променя с възрастта и задържането на влага в тях намалява.

Нараняване или травма 

При наличие на физическа травма, вреден навик за гризане на ноктите или друг натиск структурата им може да бъде цялостно увредена.

Прекалена употреба на продукти за нокти 

Непрекъснатото поставяне на лак/гел за нокти също влияе негативно, особено ако е неправилно или с некачествени продукти.

Генетична наследственост 

Поради генетични фактори има хора с по-слаби и чупливи нокти.

Не е изключено цепенето на нокти да е следствие от силен стрес, некачествен сън или нарушен хормонален баланс. Те никога не се цепят случайно, затова причината трябва да се установи навреме и да полагате правилна рутинна грижа за тях.

Как да предотвратим цепенето на нокти?

Много е трудно да се предотврати изцяло цепенето, но съществуват начини, които ще направят ноктите по-здрави, ако проявите търпение и следвате няколко прости съвета.

Защитете ноктите си

Без значение дали се отнася за почистващи продукти, детергенти или лакочистител с ацетон, постарайте се да сведете до минимум употребата им. Щом ви се налага да извършвате дейности в домакинството или на работното си място, които са рискови за ноктите, носете ръкавици. Те ще предпазят ръцете ви от вода, травми и силните препарати за почистване.

Грижете се правилно за ноктите

За да предотвратите изсушаването, неизбежно водещо до цепене на ноктите, използвайте редовно подхранващо масло, дори обикновен зехтин. Много помага и редовното им подрязване и пилене само в една посока. Препоръчително е да се използва деликатна пила и внимателно да се избутват кожичките назад, за да не се увреди нокътното легло.

Постарайте се също да не използвате лакове с агресивни химикали и да нанасяте заздравители на нокти със съдържание на калций и вече споменатия кератин.

Хранете се балансирано

Особено важно за поддържането на здрави нокти е включването в диетата на листни зеленчуци, ядки, плодове, риба и яйца. Витамините А, С и Е, както и желязото, цинкът, биотинът и калцият, играят ключова роля, затова трябва да ги осигурите на тялото си с подходящи продукти.

Помислете и за прием на хранителни добавки, които да набавят нужните хранителни вещества на ноктите, но само след консултация със специалист.

Ако забележите симптоми на цепещи се нокти, потърсете причините за това състояние и вземете мерки за възвръщане на тяхната сила и устойчивост. От само естетичен проблем то може да прерасне в болка, риск от инфекция и последици с по-сериозен характер.

Проявете търпение и постоянство, защото правилната грижа за ноктите, балансираното хранене и избягването на агресивни химикали и рискови дейности ще помогнат да насърчите здравия растеж на тъканите, предотвратявайки цепенето и чупенето им.

4/5 - (2 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *