Кои популярни прически могат да навредят на косата?

Кои популярни прически могат да навредят на косата?

Знаете ли, че много класически, ежедневни и любими прически нанасят сериозни поражения на косата ви? Така или иначе, тя е постоянно изложена на вредното влияние на околната среда, но определен тип третиране и механиката на някои действия причиняват изтъняване, дори загуба на космите по скалпа. 

Това невинаги е повод за тревога, тъй като най-важното условие да запазите своята коса здрава и силна е просто да не се прекалява с подобни прически. Тук важи правилото, че умереността е здравословна – не е нужно да се отказвате завинаги от тях, а да осигурявате на косата си достатъчно „почивка“. 

Нека разберем кои са прическите, които могат да увредят косата ви.

Конската опашка, вързана на темето

Бърза и лесна за правене, конската опашка често се явява истинско спасение за прикриване на неизмита или непокорна коса. Но тази прическа, особено ако е твърде стегната и разположена на върха на главата, има репутацията на един от най-вредните варианти. 

Опашката крие риск от постепенно оплешивяване в горната част на главата и за да не се стигне дотам, решението е просто – не я правете всеки ден. Но ако много държите на такава практична и красива визия, има решение – заменете ластиците с дебели, покрити с плат връзки за коса. 

Плитките с различна степен на трудност 

Знаете ли, че плитки са били носени в човешката историята отпреди 3500 г. пр. н.е.? Те безспорно са ефектна и удобна прическа. Но степента, до която са стегнати, може сериозно да ви навреди. Това е така, защото се получава непрекъснато дърпане на космените фоликули, от което косата отслабва и – в дългосрочен план – започва да пада. 

Как да го избегнете? Оформяйте плитките, като предварително нанасяте подхранваща козметика с етерични масла и избягвайте да са прекалено стегнати.  

Бързият висок кок с мокра коса

Такава небрежна прическа се прави и от жени, и от мъже, които нямат време да изчакат косата си да изсъхне след баня или на плажа. Но ако конските опашки и кокове със суха коса могат да ви навредят, представете си какво се случва, когато ги правите на влажна коса? Структурата на космите е най-уязвима и крехка именно когато са мокри. 

Съвет: Никога не връзвайте косата си, докато е мокра – изтъняването и накъсването са неизбежни. 

Високо разположен кок за обем

Дългият престой в едно положение действа неблагоприятно на косата. Вероятно сте чели, че е особено ефикасно след изсушаване да спите с подобен кок за постигане на траен пленителен обем. На първо място, имайте предвид, че косата трябва да бъде нагласена без никакво напрежение за корените. Но дори при най-свободния вариант на такава прическа се получава дърпане и триене, докато се въртите в съня си.  

Второ, кокът, който правим, може до толкова да заплете косата, че после трудно да бъде освободена с цената на много усилия, отскубнати и накъсани косми.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *