Защо през зимата по-често ходим до тоалетна?

Защо през зимата по-често ходим до тоалетна?

Зимата е сезон, през който ни се налага да водим ежедневна борба с пронизващ зимен студ. Едно от неудобствата е, че по-често имаме позиви за уриниране, в сравнение с по-топлите месеци на годината. Тялото ни обаче постоянно се нуждае от течности, независимо от сезона, в противен случай настъпва дехидратация. Затова без значение от сезона, пиенето на достатъчно вода всеки ден е абсолютно задължително.

Но преди да заподозрем цистит, настинка или друго заболяване, нека се успокоим – зачестилите позиви през зимата са нещо напълно нормално.

Какво е „студена диуреза“?

През студеното време кръвоносните съдове се свиват като вид защитна реакция. Това предизвиква приток на кръв към жизненоважните ни органи с цел задържане на топлина – медицинският термин на този процес е „периферна вазоконстрикция“, или „повишена диуреза, предизвикана от студ“. Казано с прости думи – желание за повече уриниране. 

Кръвоносните съдове

Тъй като човешкият организъм е привикнал към по-високи температури, при ниски такива тялото започва да трепери. Именно тази естествена реакция принуждава кръвоносните съдове да се свиват, повишавайки кръвния поток към органите и повишавайки налягането.

Бъбреците 

Поради студа бъбреците ни са принудени да функционират с повишен интензитет,  налага им се филтрират повече отпадъци от обичайното и това е причината да ни се ходи по-често до тоалетна. 

Пикочният мехур

Когато пикочният мехур е изпълнен докрай, тогава тялото ни губи топлина и затова незабавното уриниране ни помага да запазим телесната си топлина, от която пряко зависи и оцеляването ни през зимата. Пикочният мехур е органът, който има най-много нервни окончания и когато тялото е подложено на стрес, защото е студено наоколо, реакцията му е предизвикване на зачестили позиви.  

Кога честите позиви за уриниране са повод за тревога?

Въпреки че студената диуреза е нормално явление, в някои случаи може да е сигнал за здравословен проблем, дори хипотермия, която е  животозастрашаващо състояние. Ако наравно с честото уриниране се появят симптоми като разтреперване, объркване, затруднен говор, трудности при движение и задух, трябва незабавно да се озовете на топло и сухо място и веднага да потърсите спешна медицинска помощ.

Престудяването може да ви причини цистит, при който също има твърде чести позиви за тоалетна, но с тази разлика, че са придружени с парене при уриниране и болки ниско долу в корема. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *