Как жителите на Аляска опазват кожата си?

Как жителите на Аляска опазват кожата си?

Да бъдеш жител на Аляска е истинско предизвикателство. В тази част на планетата зимите са силно студени и продължителни, достигащи до шест месеца или повече. Любителите на студеното споделят, че свързват зимата в Аляска с уютен огън в къщичка, игра в снега и празнуване. И все пак, грижата за кожата трябва да бъде извънредно по-голяма, в сравнение с обичайната, защото нейното неглижиране може да доведе до редица опасности за целия организъм. 

Как зимата влияе на кожата и косата?

На първо място, студеният вятър извлича влагата от кожата и я прави суха, напукана, раздразнена и възпалена. Структурата на косата също се променя, тъй като подобно на кожата, влагата се изтегля и това се отразява на космите и скалпа, правейки ги неустойчиви на пърхот и с притъпен цвят. В резултат на изсушаването, косата става по-уязвима спрямо накъсване.

Как местните хора в Аляска опазват кожата си?

В мразовитите зимни месеци на Аляска опазване целостта и здравето на кожата е приоритет. На хората, практикуващи професии на открито, не им е позволено да стоят повече от два часа навън, като през това време лицата им биват обилно намазани с лой. За останалите важат следните ценни практики:

Хидратацията трябва да бъде постоянна

Хидратацията е коренно важна за здравето на цялото тяло. През студеното време на минусови температури пиенето на вода в големи количества е решаващо за оцеляването в Аляска и съответно за поддържането на кожата здрава. Използването на хидратиращ крем е абсолютно задължително. 

Балсам за устни

Без него излизането на открито в Аляска или високо в планината е немислимо. Кожата на устните е фина, заради което изисква допълнителна грижа. Добре е да се избягва облизването на устните, тъй като слюнката изсушава деликатната кожа.

Слънцезащитен крем

Зимното слънце е също толкова жестоко изгарящо, колкото и лятното, особено при височини от порядъка на 500 м над морското равнище. Северните народи, вкл. жителите на Аляска, знаят неговото действие. Те не го подценяват и прилагат слънцезащитен крем по всяко време на годината. При нанасяне не забравяйте за ушите, които много често измръзват и първи се олющват!

По-меки почистващи продукти за кожата

Докато в града, където въздухът не е планински, има резон да се използват и по-агресивни почистващи лицето продукти, то в Аляска се залага на по-меко действащи такива. Кожата е твърде чувствителна към студеното, поради което лесно може да се получи сърбеж и възпаление.

Топлина, но не и претопляне

И не на последно място, осигуряването на топлина на кожата по цялото тяло буквално спасява от смърт в места като Аляска. Но материите в никакъв случай не трябва да запарват – те трябва да бъдат дишащи, с добър топлообмен. Задължително е носенето на шапка, шал и ръкавици, както и предпазни очила по време на вятър и снеговалеж. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *