Как кожата абсорбира кремовете?

Как кожата абсорбира кремовете?

Кремовете, както и другите козметични продукти, имат за цел почистване, ексфолиране, подхранване и подмладяване на кожата. Задавали ли сте си въпроса как всъщност кожата абсорбира кремовете? Какво се случва в този невидим за невъоръженото око процес?

Слоеве на човешката кожа

Кожата е най-големият по площ орган в човешкото тяло и се състои от три слоя: 

  • хиподермис, или най-вътрешния слой;
  • дерма;
  • епидермис – това е най-външният ѝ слой и представлява бариерата между нас и околния свят. 

Епидермисът се състои от четири до пет подслоя, отговорни за процеса на обновяване на клетките. Те съдържат следните подклетки: кератиноцитни клетки, лангерхансови, меланоцитни и други. Колкото до дермата, този среден слой на е изграден от важни компоненти като: съединителни тъкани, космени фоликули, потни и мастни жлези, кръвоносни съдове и нервни окончания.

Всички изброени компоненти са необходими за здравите функции на целия организъм и отговарят за младоликия вид на кожата. В дермата са двата протеина от съществено значение за здравето на кожата – колаген и еластин. Те я поддържат стегната, свежа и еластична.

Хиподермата, или най-вътрешният слой на кожата, съдържа вътрешните компоненти като мазнини, съединителна тъкан, кръвоносни съдове и нервни окончания. Кръвоносните съдове, разположени в хиподермата, са свързани директно с тези в останалата част на организма. Други клетки, наречени адипоцити, се използват за складиране на мазнини за енергия.

Видове абсорбция

След като станаха известни трите основни слоя на кожата, вече може да бъде изяснен процесът на абсорбция, когато се постави крем по нея. Съществуват три различни вида абсорбция:

Междуклетъчна 

При това явление веществата се абсорбират между клетките на роговия слой, т.е. най-външната част на епидермиса. Този подслой се състои от керамиди, холестеролови естери и мастни киселини.

Вътреклетъчна

При вътреклетъчната абсорбция веществата преминават през роговия слой, който се състои от 15 до 20 плътни слоя кожни клетки, които практически са функционално мъртви. В резултат на това е много трудно веществата да се абсорбират в кожата по този начин и само някои продукти за красота биха могли да проникнат чрез този вид абсорбция.

Фоликуларна

При нея веществата се абсорбират през съществуващите отвори в кожата, като пори и космени фоликули. Наглед те са много, но всъщност представляват едва около 0,1% от общата повърхност на кожата. Поради тази причина фоликулната абсорбция не е най-честият метод, на който се основават продукти за красота.

Избор на кремове

По правило, кремовете се използват за осигуряване на влага и подхранване на кожата с полезни за нея вещества. Въпреки че тя си има естествени механизми, чрез които поддържа нивата на влага, те трябва допълнително да бъдат допълнени с продукт, който отговаря на даден тип кожа – при суха се търси по-плътен овлажнител, а при мазна – по-лек. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *