Как да елиминираме неприятната миризма от затворени обувки? 

Как да премахнем миризмата от обувките?

Изпотяването на краката и носенето на затворени обувки няма как да бъдат избегнати. Проблемът е в това, че обувките започват да миришат лошо отвътре, което предизвиква срам и неудобство дотолкова, че не смеете да отидете да гости. На пазара съществуват доста добри продукти за предотвратяване на миризмата. Те са най-често под формата на дезодоранти – за впръскване директно по краката или навътре в обувките. Тази мярка е отлична превенция, която ви пази от нежелана миризма и същевременно осигурява приятен аромат. 

Но какво може да се направи тогава, когато зловонието вече е факт? За щастие, има начини за елиминирането му, проверени от практиката. 

Замразяване на обувките

Звучи налудничаво, но този начин е ефикасен. Фризерът не е само за храна, но се оказва добро средство за изчистване на миризма от обувки. Поставете ги в найлонов плик и ги замразете за една нощ. Причинителите на миризмата – бактериите, които се размножават в топли и тъмни места, ще бъдат буквално убити от студа, а оттам – и миризмата ще бъде спряна. 

Изпиране на обувките

Не всички обувки могат да се перат в перална машина, но платнените и гумените са подходящи за това – например, обувки за тенис, джапанки и др. Ако не сте сигурни дали вашите обувки могат да се перат, прочетете указанията за грижата и почистването им. Ако имат стелки, извадете ги и ги изперете отделно. Използвайте обикновен препарат и топла, но не гореща вода. 

И в никакъв случай не поставяйте обувките си в сушилня! Екстремната топлина може да ги свие или да ги повреди. Най-удачно е да прилагате дълъг цикъл на пране и изплакване, следвани от изсушаване на въздух. За да премахнете излишната влага, по време на сушене можете да поставите вестници в тях. 

Пълнене с пелети, предназначени за тоалетна за домашни любимци

Напълнете обувките си с котешка тоалетна – пелетите ще изтеглят влагата и в зависимост от вида на постелята, ще неутрализират миризмата. 

Проветряване на обувките

Изнесете обувките си на балкона или двора, или просто до отворен прозорец за около ден. Освен изветряването на миризмата, UV лъчите от слънцето ще помогнат за убиването на бактериите.

Изсушаване на обувките

Не забравяйте, че влагата също причинява неприятна миризма на обувките. Ако сте попаднали в жестока буря, веднага щом се приберете на сухо, свалете мокрите си дрехи и обувки, тъй като е само въпрос на кратко време тази влага да се превърне в миризлива плесен. Можете да опитате и следното: свалете обувките и ги натъпчете с няколко сухи кърпи или малко смачкан вестник, за да ускорите процеса на изсъхване. 

3.5/5 - (2 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *