Истината за побеляването на косата

Истината за побеляването на косата

Побеляването на косата основно се дължи на стрес, но при много хора факторите за този процес са други. Космените фоликули започват да произвеждат по-малко цвят с напредване на възрастта, така че когато косата преминава през естествения си цикъл на умиране и регенерация, тя пораства като сива след определена възраст. Другите причини включват генетична предразположеност, начин на живот, вредни навици и някои заболявания. Нека разгледаме по-подробно кои са те и могат ли да се повлияят от нас самите:

Загуба на естествен пигмент, отговорен за цвета на косата

Побеляването обикновено се обяснява като загуба на пигмента меланин в космите. Посивялата коса става малко по-груба и по-трудно управляема, но можете да си помогнете с продукти за коса, с които да фиксирате прическа, да я подхраните и да я боядисате. 

Тютюнопушенето

То действа пагубно върху естествения цвят на косата и ускорява побеляването ѝ. Според проучване от 2013 г., пушенето има значителна връзка с появата на сива коса още преди 30-годишна възраст.

Неправилно хранене

Това е още един вреден навик, от който страда вечно бързащото съвременно общество, задоволяващо се с бързи храни и нередовен режим на хранене. Установено е, че недостигът или липсата на определени хранителни вещества значително влияе върху преждевременното побеляване на косата, най-вече пониженото съдържание на калций, мед, цинк, желязо, феритин и витамин D3 в организма.

Болестите

В някои случаи побеляването на косата се явява поради дадено тежко заболяване: 

Неврофиброматоза (Болест на Von Recklinghausen)

Това е група наследствени заболявания, причиняващи растеж на тумори по протежение на нервите, както и необичайно развитие на костите и кожата.

Туберозна склероза

Това заболяване е рядко и наследствено. То причинява доброкачествени тумори в множество органи: мозъка, сърцето, очите, бъбреците, белите дробове и кожата.

Витилиго

Това кожно заболяване води до загуба или унищожаване на меланоцитите – а именно клетките, намиращи се в основата на космените фоликули, които произвеждат цвят.

Алопеция ареата

Изключително неприятно състояние, при което участъци от косата могат внезапно да изчезнат, особено цветните косми по главата. Това може да доведе до побеляване „за една нощ“, само защото предишните сиви или бели косми внезапно са станали по-забележими. Когато растежът на косата се възобнови отново поради лечение, тя може да бъде бяла или сива. Хубавото е, че в доста случаи и цветната коса може да се върне.

Мерки срещу ранно побеляване на косата

Орехи, риба, цинк

Препоръчва се да добавите определени храни към вашата ежедневна диета, за да допълните липсващите хранителни вещества, отговорни за цвета на косата. Орехите представляват богат източник на мед, който помага много за пигмента на космените фоликули. Рибата, къдравото зеле и броколите са източници на омега-3 мастни киселини и цинк, който помага за възстановяване естествения цвят на космите. 

Добавки с витамин В

Добавките с витамин B помагат да се увеличи способността на организма да предотвратява побеляването на косата. Не забравяйте, че добавките сами по себе си са недостатъчни и най-добре е да се комбинират с балансирана диета, включваща листни зеленчуци, риба и орехи. 

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *