Есенният косопад: нормално явление ли е и как да го преборим?

Косопад през есента

Замисляли ли сте се защо през късното лято и есента косата ви сякаш повече пада? Причината за това може да се търси в интензивната слънчева радиация през лятото. През есента дните с капеща коса зачестяват, но след известно време кошмарът приключва. Някои смятат, че този „феномен“ е подобен на есенния листопад или смяната на козина при животните.

Защо много хора страдат от косопад през есента?

Това се дължи на естествения цикъл на косата, при който периодите на растеж и почивка на косата се редуват. Обикновено по време на фазата на растеж се произвеждат нови косми.

Тази фаза може да продължи между четири и шест години, а периодът на почивка започва след това. Пак тя се нарича телоген. И след два до четири месеца коренът на косъма започва нов цикъл на растеж. Но защо именно есента бележи видим косопад?

По време на телогенната фаза косата пада лесно, а през късното лято и есента телогенните фази са по-чести. На колкото повече слънце са изложени косата и скалпът през лятото, толкова по-често ще има косопад през есента. Поради факта, че растежът на косата протича на цикли, увеличаване на телогенната фаза може да настъпи и през пролетта.

Ефективни начини за спиране на косопада

Загубата на коса не само се отразява на външния ви вид, но също така може да причини емоционален стрес, а той руши здравето. Хубавото е, че има начини за противодействие на есенния косопад:

Прием на повече протеини

Може да не получавате достатъчно протеин всеки ден, което влияе на растежа на косата ви, особено ако сте веган или вегетарианец. Тогава може да се наложи да увеличите количеството протеин, което консумирате.

Не забравяйте, че се нуждаете от 40 до 60 грама протеини дневно, които можете да получите под формата и на течности. Храните, богати на протеини, са боб и бобови растения, яйца, кисело мляко и др.

Увеличете приема на витамини

Съществуват различни тестове, от които можете да разберете дали у вас има дефицит на витамини. Някои витамини и минерали A, B, C, D, E, цинк и желязо могат пряко да влияят на растежа на косата ви. Такива са цинк, калций, мед и селен. 

Лекарства за косопад без рецепта

Може би сте чували за миноксидил – лекарство без рецепта, което помага за предотвратяване на косопад. Или ампули с витамини, които директно да прилагате върху скалпа си. Продават се и мултивитамини, предназначени именно за коса. Всякакви продукти, които са създадени за подсилване на косата ви, ще бъдат в полза. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *