Активен въглен: ползите от него и начин на използване

Активен въглен ползи и употреба

Активният въглен е популярно средство, което се използва за домакински, здравословни и козметични цели. Проучванията, разглеждащи ползите от него, все още продължават, тъй като непрекъснато се появяват нови свидетелства от потребители как точно помага активният въглен. 

Активен въглен в полза на здравето 

За филтриране на водата

Активният въглен може да помогне за филтрирането на водата, тъй като премахва замърсители, твърди частици и микроорганизми като бактерии. Това е възможно, без да се повлиява нивото на киселинност и вкуса на водата.

За ефикасно избелване на зъби

Силно е препоръчителна употребата на паста за зъби, съдържаща активен въглен. Доказано е, че това тъмно вещество избелва зъбите чрез абсорбиране на плака и други съединения, които причиняват нежелано оцветяване на зъбния емайл. 

За предотвратяване на махмурлук

Активният въглен понякога се афишира като превенция на махмурлука, но не и когато напиването вече е факт. 

Активен въглен в полза на хубавата кожа

За пречистване на кожата

Твърди се, че прилагането на активен въглен върху кожата ви лекува акне, пърхот и състояния след ухапвания от насекоми или дори змии. Човешката кожа е жив орган, при това – най-големият по площ, който има собствени пори. Те, както и пропускливата мембрана на кожата, позволяват на химикалите и токсините да преминават през тялото. 

Появата на акне има много възможни причини, сред които запушени пори, мръсотия и бактерии по повърхността на кожата; излишък на себум и др. Твърди се, че прилагането на активен въглен ще премахне мъртвите клетки от повърхността на кожата и дори може да извлече токсини от нея. 

Антибактериалните свойства на активния въглен също помагат за облекчаване на инфекции, както и за тяхното предотвратяване.

Активният въглен привлича бактерии, отрови, химикали и други микрочастици към повърхността на кожата. С това той помага да постигнете безупречен тен и ефикасно да се борите с акнето. Той може да се използва и за дезинфекция на някои рани. Доказано е, че прах от активен въглен абсорбира хиляди пъти повече от собствената си маса във вредни вещества, което го прави идеален като съставка в маски за лице.

Като противовъзпалително и избелващо средство за кожата

Активният въглен е нежен ексфолиант и помага за премахване на мъртвите клетки на кожата – в допълнение на това, че изсмуква нечистотиите от нея. Ако страдате от белези от акне, тъмни петна и хиперпигментация, активният въглен помага за изсветляване на кожата ви, като нежно, но ефективно я ексфолира.

Интересното е, че активният въглен изсветлява дори подмишниците, отново – много нежно. Премахва тъмната мъртва кожа, която се намира там и ако го използвате редовно, не след дълго ще видите разликата.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *