Лятно изтощение – характеристики и начини за преодоляване

Лятно изтощение - как да го преодолеем?

Лято е, изпълнено с емоции и на вас ви се иска да сте енергични почти през цялото време. Но се получава така, че се чувствате изтощени, доста често и сънливи, а лятото си тече. Умората е нещо реално в жегата, която ни изтощава и оказва влияние върху тялото и продуктивността ни.

Когато сте изложени на слънце, организмът ви работи усилено, за да поддържа вътрешна хлад и това е тежка работа, която изтощава и ви кара да се чувствате мудни и сънливи.

За да преодолеете това неприятно явление, наречено лятно изтощение, опитайте се да спазвате следните съвети:

Създайте си правилна рутина за сън

Ако имате проблеми със съня, добре е да си лягате рано вечер, особено ако трябва да ставате по едно и също време всеки ден, дори през уикендите. Това може да ви помогне да избегнете сънливостта на следващия ден.

Поддържайте се хидратирани

Изпитването на умора е често срещан признак за дехидратация през летния сезон. Не топлината, а дехидратацията ви кара да се чувствате сънливи и за да не се стигне до такова състояние, пийте достатъчно вода през целия ден.

Избягвайте тежки храни

Когато човек се нахрани обилно, изпитва желание да си легне. За съжаление, прекаляването с големи порции и тежки храни ви кара да заспивате през деня, защото храната често е богата на протеини и въглехидрати. Опитайте се да не преяждате, въпреки множеството изкушения, ол инклузиви и примамливи блюда. 

Освежителни напитки – с мярка! 

Избягвайте кофеинови напитки и особено алкохол. И за да останете енергични и освежени, заедно с питейната вода пийте освежаващи напитки като айрян и лимонада, тъй като те ще се борят успешно с летаргията и умората. Хидратацията е важна, както за младежкия вид на кожата ви, така и за вашата енергичност. 

Движете се, спортувайте 

Ако не успявате да правите редовни упражнения, то поне повишете двигателната си активност през лятото. Желанието ви да останете във форма може да бъде постигнато чрез упражнения, а те също ви помагат да останете активни и енергични, включително да избегнете дневната сънливост или умора.

Рано сутрин е най-доброто време за упражнения, за да останете свежи през деня. Можете да отидете на бягане или разходка, когато все още не е толкова горещо.

Проверявайте кръвното си налягане

Ниското кръвно налягане понякога може да ви накара да се чувствате сънливи. Когато е топло, спадането му води до умора, а това принуждава тялото ви да се бори да остане будно. Което, от своя страна, ви изтощава допълнително. 

Ограничете излагането на слънце

Много е трудно да останем будни, когато слънцето пече, защото топлината може да изтощи батериите ви. Това е причината, поради която плажуването ви изморява, макар само да си лежите на пясъка.

Излагането на слънчева светлина може да доведе до дехидратация, което увеличава летаргията и умората, карайки ви да се чувствате сънливи. Затова ограничете излагането си на слънце, доколкото е възможно. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *