Как да се спасим от комарите?

Как да се спасим от комарите

Тъй като летните горещини и активността на комарите достигат своя пик, сега е подходящ момент да си осигурите най-добрите начини за предотвратяване на ухапвания от комари. 

Вярно ли е, че комарите обичат да хапят някои хора повече от други?

Истина е. Ако сте изпотени или имате по-висока телесна температура (например, след току-що привършила тренировка), комарите ще бъдат по-привлечени от вас. Те също биват привлечени от хора, които отделят повече въглероден диоксид при дишане, като бременни жени, пиещите алкохол и онези, които активно спортуват.

А може ли да бъде спрян сърбежът?

Ако ви ухапе комар, незабавно намажете мястото с локален хидрокортизонов мехлем и вземете антихистамин.

Независимо дали планирате да прекарате време на брега или просто да се насладите на пикник по залез в парка, вижте най-добрите начини да защитите себе си от напастта, наречена комари:

Изхвърлете всяка киснеща вода близо до дома си

Комарите могат да се размножават само за 14 дни в малко количество вода, която може да е в стара саксия, дъждовна канавка или вана за птици.

Ако все пак имате езерце, нека в него има риби, които се хранят с комари. Добавете водопад или фонтан, за да поддържате движението на водата или ги третирайте с естествена бактерия, наречена Bacillus thuringiensis. Тази бактерия убива ларвите на комарите, но е безвредна за хора, растения и домашни любимци.

Използвайте репелент против комари

Най-ефективните химически репеленти съдържат инсектицид DEET, пикаридин, PMD или IR3535, които се считат за безопасни, когато се използват според указанията.

Единствено внимавайте за дразнене на кожата и избягвайте пръскането на химикали около очите или устата. Пръскайте и разнасяйте репелента върху глезените, стъпалата, подбедриците и китките, тъй като това са местата по тялото с тънка кожа, които комарите обичат да нападат.

Носете светли дрехи, особено навън

Дълбоките цветове като черно, наситено синьо и червено се открояват и привличат насекоми. 

Стойте на закрито по време на здрач и зазоряване

Въпреки че комарите могат да хапят по всяко време на денонощието, разумно е да ограничите излагането си навън по време на основното им хранене. Ако не можете да избегнете да сте на открито в тези часове на деня, не забравяйте да вземете някои други предпазни мерки.

Направете себе си по-малко привлекателни за комарите

Учените все още изследват защо някои хора биват по-често ухапвания от комари, в сравнение с други. Пиенето на бира прави хората по-привлекателни за тези насекоми, както и отделянето на повече C02, или наличието на повече бактерии по кожата ви – всичко това води до по-силна телесна миризма. 

4/5 - (6 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *