Защо магнезият е толкова важен за човешкото тяло?

Защо магнезият е важен

Магнезият е минерал от решаващо значение за мозъка и изобщо за тялото, защото отговаря както за регулиране на нивата на кръвната захар, така и за достигане на високи атлетични постижения. Въпреки че се намира в различни храни, вариращи от зеленолистни до ядки, семена и варива, много хора не получават достатъчно магнезий от ежедневното си меню. Добре е да си го набавяте, защото ползите са от голямо значение. В общи линии, те са следните:

Участва в стотици биохимични реакции в тялото 

Магнезият се намира в цялото тяло. Всъщност всяка клетка в тялото ви съдържа този минерал и се нуждае от него, за да функционира. Около 60% от магнезия е в костите, докато останалата част се намира в мускулите, меките тъкани и течностите, включително кръвта. Една от основните му роли е да действа като кофактор, т. е. помощна молекула, в биохимичните реакции, извършвани непрекъснато от ензими:

  • превръщане на храната в енергия;
  • създаване на нови протеини от аминокиселини;
  • поддръжка на гени – подпомага създаването и ремонта на ДНК и РНК;
  • подпомагане на мускулното свиване и отпускане;
  • регулиране на нервната система – невротрансмитери, които изпращат съобщения до целия мозък и нервна система.

Противовъзпалителни ползи

Ниският прием на магнезий е свързан с повишени нива на възпаление, което играе ключова роля при стареенето и появата на хронични заболявания. 

Повишаване здравината на костите

Магнезият е от решаващо значение за поддържането на здравето на костите и предотвратяването на костна загуба. Понижените нива на този минерал откриват по-висок риск от остеопороза – състояние, което кара костите да стават крехки и чупливи. 

Помага за ползотворен сън

Магнезиевите добавки често се използват като естествено лекарство за проблеми със съня. Това е така, защото минералът регулира няколко невротрансмитера, участващи в съня, като гама-аминомаслена киселина. Освен това, проучвания констатират връзката между по-висок прием на магнезий при жени и намалената вероятност от заспиване през деня. 

Намалява симптомите на тревожност

Някои изследвания показват, че магнезият помага за лечение и предотвратяване на повишена тревожност. Други проучвания доказват, че дефицитът на магнезий може да увеличи податливостта на тялото ви към стрес, с което се засилват и симптомите на тревожност.

Успешно се преборва с ПМС

Предменструалният синдром (ПМС) е едно от най-честите състояния жени в детеродна възраст. Често причинява симптоми като задържане на вода, коремни спазми, умора и раздразнителност. Някои изследвания показват, че добавките с магнезий помагат за облекчаване на тези симптоми, както и на други състояния като менструални спазми и мигренни пристъпи. Това може да се дължи на факта, че нивата на магнезий се колебаят през целия менструален цикъл, което може да влоши признаците на ПМС при онези жени, които имат дефицит. Като такива, добавките могат да помогнат за намаляване тежестта на симптомите, включително пристъпите на менструална мигрена.

2/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *