Съвети за правилно захранване след дълги пости

Захранване след пости

Постенето е прекрасна възможност за пречистване на тялото, тъй като чрез него се премахват мазнини и токсини от организма. Ползите са много: отслабване, детоксикация, освежаване, изпълване с енергия и дори облекчаване на някои видове заболявания. Ако сте спазили строгите правила на поста преди Великден, добре е да не се нахвърляте веднага на всичко забранено до момента, защото така рискувате да постигнете обратен ефект. Захранването след гладуване или пости си има правила, продиктувани от особеностите на човешкото тяло и режима на работа на органите му.

ВАЖНО: Хидратация

Пиенето на достатъчно течности е изключително важно след дълго постене. Независимо дали става дума за лимонов сок, обикновена вода, плодов сок, или нектар, всички те са подходящи за консумация. От гледна точка на хидратацията, можете също да добавите семена от чиа към обикновена вода. Те също така ще ви поддържат сити и ще предотвратят неизбежните пристъпи на глад.

Закуска

В първите дни след постите закуската трябва да бъде лека, например мюсли, сушени плодове, кисело мляко с бисквити. Можете да опитате опции от различни категории храни, но не пропускайте закуската. Ако имате навика да закусвате в по-късен час, не го променяйте. След 5-7 дни постепенно можете да преминете към по-обилно закусване. И понеже идва Великден, позволете си варени яйца, но не повече от 3 на ден. 

Обяд

Избягвайте пържени храни, заведения за бързо хранене или храна, която е твърде мазна или пикантна. В идеалния случай това трябва да се спазва през цялата година, но е особено важно след гладуване, тъй като може да предизвикате подуване на корема, повишена киселинност и дори гастрит. 

През целия ден

Повече от всяко друго време през годината, сега е важно да наблегнете на много зеленчуци, сурови салати и пълнозърнести храни, за да си доставите нужното количество фибри. Можете също да консумирате постни, непреработени протеини. Изварата и безсолното сирене трябва да са част от ежедневието ви, защото те спомагат за доброто храносмилане. 

Контрол на порциите

Постенето за един месец или 40 дни не ви дава автоматично позволение да преяждате сега. Слушайте тялото си и спазвайте контрол на порциите. Ако искате да поддържате храносмилателната си система в добро състояние, не си позволявайте препълнени чинии дори когато ядете здравословни храни.

Алкохол

Спазващите строги пости би трябвало да не са употребявали алкохол в определените дни. И тук важи правилото за контрол на количеството – пиене без прекаляване. Празниците са повод за неусетно поглъщане на повечко чашки, но ако сте постили стриктно, консумирайте алкохол с мярка и постепенно увеличаване на дажбата. За предпочитане е да се започне с по-леки питиета. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *