Април – време за проверка на калция в организма

Да проверим нивата на калций в организма

Калцият е минерал, който е жизненоважен не само за кости и стави, както е популярно да се твърди. Той има значение за цялостното здраве на организма и почти всяка клетка в тялото използва калция по някакъв начин, най-вече нервната система, мускулите, сърцето и костите. 

С напредването на възрастта ние усвояваме все по-малко калций от храните, което кара организмът ни да го изземва от костите. Така те стават чупливи, а ставите – болезнени. С течение на времето този процес на стареене може да причини или да допринесе за болестни състояния като остеопороза.

Има обаче и друг фактор за намаляване нивата на калция – преходните сезони, особено пролетта. Проверката на нивото на калций веднъж годишно е важна, и то през месец април, когато най-много се усеща „пролетната умора”, която бележи изтощаване на организма поради борбата му със зимните условия. Измерването на нивото се прави чрез кръвно изследване в лаборатория. 

Какво се случва в тялото при понижаване нивото на калций?

Човешкото тяло поддържа количество калций в кръвта ни в определен, тесен диапазон, който позволява на клетките да останат здрави и да изпълняват задачи, необходими за извършване на ежедневните дейности. Когато нивата на калций в кръвта са ниски, нашите паращитовидни жлези отделят хормон, наречен паратироиден хормон (PTH). Въпреки че звучи подобно на хормона на щитовидната жлеза, PTH е различен – той дава указание на костите ни да отделят повече калций в кръвния поток. PTH също помага за активиране на витамин D, което от своя страна повишава чревната абсорбция на калций.

Кое е нормалното ниво на калций?

Нормалното регулиране на калция в кръвния ни поток е подобно на начина, по който работи термостатът. Тялото е настроено да поддържа нормално количество калций между 8,6 до 10,3 mg/dL. Нека се има предвид, че серумните нива на калций са най-високи в 20:00 ч. и достигат най-ниско ниво между 2:00 и 4:00 ч. 

Как да си набавим здравословното количество  калций?

Млечни продукти 

Получаваме калций от храната, която ядем. Сред най-богатите на калций храни се нареждат млякото, сирената и други млечни продукти. 

Витамини и добавки

Можем да си набавим калций също от витамини и добавки. Препоръчителна е консултация с лекар, който да определи дозите на приемане. За да се усвои калцият от организма, се комбинира с магнезий. 

Слънце 

Макар да е пролетно и нерядко – „хапещо”, априлското слънце също има благотворен ефект върху костната ни система. Ние получаваме витамин D от храните, които ядем, както и от кожата си, докато сме изложени на слънчева светлина. Тъй като витамин D насърчава усвояването на калций от червата, той спомага за изграждането и поддържането на здрави кости. Когато имаме много ниски нива на витамин D, можем да развием форма на рахит при възрастни, наречена остеомалация. 

5/5 - (2 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *