Редовна грижа за ноктите – профилактика на проблеми с тях

Редовна грижа за ноктите

Когато нямате проблеми с ноктите си, неволно ги приемате за даденост, но при неправилна грижа за тях, нещата могат да излязат извън контрол и дори да се наложи оперативна намеса. Редовната и правилна грижа за ноктите е идеалната профилактика срещу неприятности. Ето какво включва тя:

Почиствайте ноктите си редовно

Ако имате навик просто да изплакнете, време е да промените това. Под ноктите ви се събират микроби и затова трябва да ги търкате със сапун всеки път, когато си миете ръцете. Ако използвате и четка за нокти – още по-добре.

Не ги гризете!

Гризането на ноктите може да ви разболее, защото така давате директен път на вирусите в устата ви. И ако се случи да пробиете или разкъсате кожата, това ви подготвя за враснали нокти или инфекция.

Дръжте ги сухи

Бактериите и гъбичките процъфтяват във влажна среда, а преовлажнените нокти са по-склонни да се разцепват. Когато приключите с мивката или под душа, подсушете добре ръцете и краката си. Използвайте ръкавици, когато почиствате или миете чинии. Носете чорапи и обувки от дишаща материя и ги сменяйте често, особено ако вътрешността им е влажна и изпотена.

Подрязвайте ги по правилния начин

Когато подрязвате ноктите на краката си, не режете твърде дълбоко отстрани, в противен случай това може да доведе до враснал нокът. Ако ноктите ви са твърде дебели и трудни за подрязване, предварително ги накиснете в солена вода, след което ги намажете с крем, който съдържа урея или млечна киселина, за да ги омекоти.

Използването на пила, най-вече професионална, е по-добрата алтернатива на подрязването с нокторезачка, което до известна степен поврежда плочката на нокътя. 

Не захващайте и не избутвайте кожичките си

Кожата около ноктите ви действа като естествена защитна система, която не позволява на микробите да проникват и да причиняват инфекция. Така че оставете кожичките си на мира. Ако посещавате салон, уверете се, че вашият маникюрист също съобразява това.

Не носете обувки, които не са ви по мярка

Ако обувките ви са твърде малки или твърде големи, това може да причини проблеми като враснали нокти. Обувките, които се трият в кожата ви при движение, могат да причинят мехури или рани, които лесно да се заразят с бактерии.

Внимавайте със салоните за маникюр и педикюр!

За съжаление, не всеки маникюрист е съвестен. Огледайте добре: салонът има ли лиценз, изглежда ли чист и санитаризиран, работниците стерилизират ли инструментите си преди всеки маникюр или педикюр, или ги изхвърлят след всяка употреба? Също така, обръщайте внимание дали си измиват щателно ръцете преди и след всеки клиент. Отговорите на всеки от тези въпроси трябва да е „да”. Добър съвет е да си носите собствени инструменти и лак за нокти и да си ги дезинфекцирате у дома. Така със сигурност ще знаете, че тези машинки за подрязване, пилички и четки са чисти и са докоснали само вашите нокти.

Уловете проблема отрано

От своя страна, ако забележите признаци на гъбички по ноктите си, не отивайте в салон. Предприемете лечение и не крийте лошо изглеждащите си нокти под лак, защото инфекцията може да се влоши още повече. 

Ако ноктите ви са обезцветени, трябва да се консултирате с дерматолог. Например, меланомът  (вид рак на кожата) може да расте под ноктите ви, а тъмните петна или ивици могат да бъдат предупредителен знак. Също така трябва да се консултирате с лекар, ако ноктите или кожата около тях са болезнени, възпалени, изцеждат гной, удебелени са или променят формата си. Особено важно е да лекувате инфектирани или враснали нокти, ако имате диабет или други състояния, които засягат кръвообращението или имунната ви система.

Внимавайте с обществените места

Гъбичките лесно се разпространяват по подовете на съблекалните, обществените душове, басейните и парните бани. Никога не ходете боси, когато сте в район, където много хора свалят обувките си.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *