7 ползи за здравето от шипката

7 ползи за здравето от шипката

Растението шипка, известно още като „дива роза”, е изключително ценено от традиционната медицина благодарение на лечебните си свойства, а градинарите по цял свят се възползват от декоративните му качества.

Червените плодчета на шипката започват да зреят през месеците септември-октомври, но пълното узряване настъпва през студения ноември. Шипката е едно от най-големите богатства на флората и често е наричана „царицата на билките” поради почти неизброимите ѝ ползи за здравето.

Освен че се среща като съставка в билковите чайове, шипката може да се приема с лечебна цел и като прах, масло или екстракт в хранителни добавки. Малките ядливи семенца във вътрешността на всяко плодче са отличен източник на множество хранителни вещества. В две супени лъжици шипка от препоръчителния дневен прием се съдържат 4% витамин А, 3% витамин Ф5, 6% витамин Е, а витамин С – цели 76%.

Пигментите ликопен и бета-каротин, на които шипката дължи червено-оранжевия си цвят, са наситени с редица антиоксиданти. С тяхна помощ може да се подпомогне борбата с много болести, тъй като имат способността да намалят възпаленията и оксидативния стрес. 

Освен плодовете в народната медицина се използват и всички останали части на растението – цветове, кора, листа, стъбла и корени.

Ето 7 от здравословните ползи, които можете да извлечете от шипката:

Облекчава болките при артрит

От 10 до 13% от хората над 60-годишна възраст са засегнати от остеоартрит. Характерни за това заболяване са силните болки, получени поради намалелия, износен хрущял в ставите. Много проучвания доказват, че хората с артрит могат да облекчат симптомите с прием на шипка, най-често под формата на хранителна добавка. Възпалителните процеси се блокират благодарение на галактолипидите и полифенолните съединения в плодовете.

Бори стареенето на кожата

Масло от шипка се използва широко в козметичната индустрия. Полиненаситените мазнини в шипковите семена поддържат здравето на кожната мембрана. Освен това предпазват тъканите от вредните UV лъчи и замърсяванията от външната среда. Проучванията сочат, че при прием по 3 мг шипков прах дневно в продължение на 8 седмици могат да редуцират бръчките, увеличиавайки влагата в кожата и нейната еластичност.

Как шипките помагат за здравето

Помага за загубата на мазнини

Доказано е също и положителното въздействие на шипката за справянето с излишните килограми. Ефектът се обяснява от учените с действието на мощния антиоксидант тилирозида, който засилва метаболизма и пречиства тялото.

Подобрява сърдечното здраве

Във връзка с предходната полза от растението, здравето на сърцето може да се подобри значително с консумацията на шипки – те имат свойството да понижават нивата на общия и на лошия холестерол, и поддържат оптимални стойностите на кръвното налягане. Антиоксидантите също оказват своето положително въздействие в тази насока.

Средство срещу диария

Не плодчетата, а листата на шипката се използват от векове в традиционната медицина срещу диария. След изследване с гризачи, при които първо е предизвикана диария с рициново масло, е установено, че приемът на шипков екстракт намалява стомашно-чревния транзит. Направени са изводи, че благоприятния резултат се дължи на някои фитохимикали в екстракта от листа.

Успокоява нервната система

Хората, които консумират ежедневно чай от шипка, могат да успокоят появилите се симптоми на нервност, тревожност, депресия и други психо-емоционални проблеми. Шипката помага и при безсъние, получено в резултат на нервно напрежение. Подкрепата, която оказва на нервната система, е благодарение на голямото количество витамин С, който също така е и силен антиоксидант. 100 г плод от шипка съдържат 600 мг витамин С при дневна препоръчителна доза от 100 мг.

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *