5 начина да метаболизираме излишната захар

Как да метаболизираме излишната захар

За всеки от нас е ясно, че нивата на кръвната захар могат бързо да се повишат от прекомерната консумация на сладко, а това води до неприятни симптоми и дори сериозни здравословни проблеми, сред които излишните килограми са едва върха на айсберга. Въпреки това в някои моменти се поддаваме на изкушението и приемаме повече въглехидрати от допустимото дневно количество.

Вероятно сте чували, че ако прекалим със захарта, можем да компенсираме излишъка, като в следващите дни намалим количеството на въглехидратите в диетата. Това донякъде е вярно, но крайно недостатъчно, особено за хората с по-бавен метаболизъм. В следващите редове ще ви обясним най-ефикасните правила за ускоряване на биохимичния процес.

Какво представляват захарите?

По своята същност захарите представляват съставна част от въглехидратите и се групират по различен начин в тях, варирайки от монозахариди до дизахариди, а най-сложните са нишесте и целулоза. 

Те се метаболизират в храносмилателния ни тракт с помощта на специализирани ензими още от момента, в който поглъщаме храната. Щом кръвта се натовари със захар, панкреасът произвежда и освобождава хормона инсулин. Той отговаря за редуциране на кръвната гликемия и за съхраняването на захари в черния дроб, мускулите и мастната тъкан.

Как да ускорим метаболизирането на захарта?

Ако се притеснявате, че през деня сте консумирали повече от необходимото количество захар, има различни методи да я неутрализирате за сравнително кратко време. Ето 5 от тях:

Пийте повече вода

Най-здравословната напитка е водата, тъй като в съдържанието ѝ няма калории и захари. Изпитите 1-2 чаши вода след като сте яли сладки неща, помагат захарта да се разреди в кръвта и да се отдели чрез урината.

Водата обаче трябва да се приема по различно време и да не бъде повече от 8 чаши дневно, за да не се получи прехидратация.

Бъдете физически активни

Бърз и ефективен начин да се контролира глюкозата са интензивните физически упражнения в продължение на поне 30 минути. Физическото натоварване повишава инсулиновата чувствителност, мускулите поемат захарта и я преобразуват в енергия, по време и след тренировка. 

Особено полезна е физическата активност за хората с диабет, като в случая се препоръчват т.нар. кардио упражнения за ускоряване на сърдечния ритъм и изгарянето на енергия.

Намалете въглехидратите в следващото хранене

За да не допускате повишаването на кръвната захар да продължава, след преяждането със сладки неща въглехидратите трябва да се премахнат. В следващото хранене включете в менюто си само протеини и зеленчуци. Избягвайте хляб, картофи, бял ориз и всички храни с подобни характеристики.

Продължете с богатата на протеини храна

След консумацията на много захар обикновено повишените ѝ нива в кръвта рязко спадат и тялото изпитва още по-силен глад. Експертите препоръчват тогава да се яде храна, богата на протеини. Шепа ядки или едно варено яйце например могат веднага да тушират усещането за глад, а енергийната им стойност им няма да надхвърли повече от 200 калории.

Изпийте чаша вода с лимон

Топлата вода със сок от един лимон сутрин е класическа напитка за ускореното метаболизиране на захарта след прекаления прием на сладко. Действието се дължи на фибрите и антиоксидантите, съдържащи се в лимона.

За регулиране на нивата на глюкозата помага и веществото алицин, на което е богат суровият чесън. Активната съставка цинаматан В1 в състава на канелата има същото действие. Можете да си я набавите, приготвайки си чай само от чаша вода и половин лъжичка канела. Изпийте я след хранене или по-добре – на празен стомах.

Въпреки ефикасните начини, помагащи за редуциране високите нива на захарта, най-препоръчително е изобщо да не прекалявате със сладкото, а да го консумирате рядко и с мярка. Може да задоволите желанието си за въхлехидрати с лъжица мед или няколко фурми, които са с нисък гликемичен индекс и ще ви заредят с достатъчно енергия.

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *