Факти за българското розово масло – уникално в света

Факти за българското розово масло

Нашата страна има много с какво да се гордее. Освен създаването на първата електронноизчислителна машина, прототип на съвременния компютър, телефонния секретар, хапчето против нежелана бременност и редица други новаторства и постижения, България си остава най-големият производител и износител на розово масло в света. 

Българското розово масло е известно с уникалните си качества, сред които:

Факт номер 1:

То има антиейджинг ефект и е широко използвано от световноизвестни марки за козметика. Представлява етеричното масло, извлечено от венчелистчетата на едно от най-редките растения в света – роза дамасцена. 

Грижата на база розови продукти, сред които розова вода и розово масло, е изключително полезна, особено при проблемна, чувствителна и застаряваща кожа. Продуктите притежават силни ревитализиращи, противовъзпалителни и почистващи свойства.

В розовото масло има завиден брой хранителни вещества, микроелементи и важни минерали като калций, желязо, калий, магнезий, натрий, фосфор, цинк, мастни киселини, витамин С, линолова киселина, α-токоферол, β-каротин и други. 

Маслото има хидратиращи и успокояващи кожата свойства. Действието му включва постигане на равен, гладък тен, свиване на порите, антизастаряване, повишаване еластичността на кожата, както и на нейната мекота.

Факт номер 2:

Този специален сорт рози се отглежда и бере само в района на Розовата долина, известна още като „Българската розова долина”. Тя се намира до Казанлък и Карлово.

Факт номер 3:

Българската роза има подчертано силен аромат. Нейните розови листенца, които разцъфтяват през май, се събират само ръчно, и то в ранните часове на сутринта, тъй като последващите лъчи на слънцето повлияват на екстракта. Това е деликатен и трудоемък процес, който се извършва с много внимание.

Факт номер 4:

Още през XIX век България се утвърждава като най-големият производител на розово масло в света. По времето на комунизма частната земя и дестилериите бяха национализираха и производството – намаляло, но въпреки това днес България произвежда около 75% от розовото масло в света. 

Факт номер 5:

Смята се, че цената на розовото масло в чист вид е висока. Това се дължи на процеса на извличане, който е повече от впечатляващ: за да се направи 1 килограм българско розово масло, са необходими около 1 500 000 розови цвята – както вече споменахме, всички те са набрани ръчно. 

Факт номер 6:

Българското розово масло може да се консумира и вътрешно. То не само е поглъщаемо, но и много здравословно, благодарение на големия си набор от ползи за цялостното здраве. Ако в една кофичка кисело мляко се сложат една-две капки розово масло, това помага при киселини и за по-добро храносмилане. 

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *