Структура на човешката кожа: какво трябва да знаем?

Структура на човешката кожа

Знаете ли, че кожата е най-големият орган на човешкото тяло? И също, че е изградена от вода, протеини, минерали и мазнини, а всички те имат огромно значение за нея. Кожата покрива вас и практически предпазва тялото ви от микроби. Тя има и други роли, като регулиране на телесната температура и усета за топло и студено, който чувствате благодарение на нервите, с които е наситена. 

Кожни клетки

За да придобиете представа колко кожни клетки имате, погледнете следните данни: в рамките на 1,5 см от кожата са поместени около 19 милиона кожни клетки и 60 000 меланоцити (клетките, които дават цвят), както и близо 1000 нервни окончания и около 20 кръвоносни съда.

Грижата за кожата се нарежда сред най-важните действия, с които поддържате нейното здраве и добър външен вид. От съществено значение е да сте запознати с кожната структура, с оглед правилното използване на релевантни козметични продукти

Слоеве на човешката кожа

Кожата на човека се състои от три слоя: 

  • епидермис, или най-горен слой;
  • дерма – среден слой;
  • хиподерма – най-долният, мастен слой, наречен още подкожие. 

Функции на епидермиса

Защита 

Епидермисът е това, което реално се вижда и може да се докосне. Изграден е от кератин – важен, градивен протеин в кожните клетки. Най-горният слой на кожата действа буквално като защитна бариера, предпазва ви от навлизане на бактерии в тялото, както и от неблагоприятни атмосферни условия. 

Обновяване

Епидермисът постоянно създава нови кожни клетки, които заместват около 40 000 такива – и този процес е ежедневен. Казано по друг начин – вие получавате нова кожа на всеки 30 дни.

Цвят

Другата важна функция на епидермиса е осигуряване цвят на кожата, благодарение на меланина – това е пигментът, който придава цвета. Доколко сте тъмни или светли, това се определя именно от количеството меланин, което имате в кожата си. 

Функции на дермата

Младолик вид

Забелязали ли сте, че в рекламите на някои продукти се набляга на действието им спрямо кожата „на ниво дерма“. Този среден слой на кожата 

представлява около 90% от цялата ѝ дебелина и наистина е определящ за вида ѝ поради съдържанието на колаген и еластин – двата протеина, които ви даряват със стегната, млада кожа. Колагенът осигурява устойчивост, докато еластинът поддържа кожата гъвкава, неподатлива на сбръчкване и разтягане. 

Окосмяването

Космените фоликули се прикрепят към дермата чрез корените си. Ето защо добрата коса означава и добра дерма. 

Рецептори за защита

Нервите в средния слой на кожата са онези, които ви дават сигнал, че нещо е опасно горещо за докосване, причинява ви болка, сърби или е меко и приятно на допир. 

Омазняване

Мастните жлези в дермата са полезни, тъй като те правят кожата ви мека и гладка. Те също така защитават тялото ви от прекомерно поемане на вода при плуване или по време на силен дъжд. 

Произвеждане на пот 

Потенето е винаги полезно, независимо от какво е предизвикано, а потните жлези регулират телесната температура и ви предпазват от прегряване. Те се намират в дермата. С тяхна помощ тялото се освобождава и от токсини. 

Кръвоснабдяване

В дермата се намират кръвоносните съдове, които предоставят ценни хранителни вещества за епидермиса и поддържат здрави и трите слоя на кожата.

Функции на хиподермата

Защита на мускулите и костите

Хиподермата е богата на мазнини, които предпазват мускулите и костите от наранявания. Без тях всяко ваше леко падане или друг вид нетежко нараняване би било пагубно.

Съдържа съединителна тъкан

Съединителната тъкан е онази, която свързва слоевете кожа с мускулите и костите. 

Тя е главен път на нервите и кръвоносните съдове

Нервите и кръвоносните съдове, съдържащи се в дермата, стават по-големи в подкожието, където се разклоняват, за да свържат хиподермата с останалата част от тялото.

Регулиране на телесната температура 

Мазнините в хиподермата са онези, които реално ви предпазват от прекалено студено или горещо. Наред с нервните окончания, които ви дават знак за опасни температури, подкожните мазнини задействат своите функции, регулиращи телесната температура, за да остане тя в здравословни граници. 

5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *