Защо е важно да използваме слънцезащитен продукт целогодишно?

Защо е важно да използваме слънцезащитен продукт целогодишно?

Когато говорим за слънцето не само като източник на живот, но и като изгарящо кожата явление, сме свикнали да го свързваме главно с лятото – сезонът, в който закупуването на слънцезащитни продукти бележи връх. През останалото време от годината тези продукти стоят по рафтовете или в личните шкафове до началото на следващото плажно време… 

С какво е значим всеки продукт за защита от слънцето?

Крем, лосион, масло или гел – под каквато и форма да е слънцезащитният продукт, той играе важна роля за предпазване на кожата ни от вредното влияние на слънчевите лъчи, като блокира и абсорбира ултравиолетовия им спектър. 

Защо слънцезащитният продукт трябва да се прилага целогодишно?

Слънцето е опасно във всеки сезон

Отговорът е простичък – слънцето действа през всички месеци еднакво негативно върху кожата. Мнозина от нас не си дават сметка, че през лятото то се чувства като по-силно и поради това се счита за опасно, но действителността е друга – неглижирането на старателната слънцезащита е не по-малко пагубно за кожата, косата и очите и през останалите три сезона. 

Слънцето е опасно при всяко метеорологично условие

Изпитвали ли сте следното: въпреки че слънцето е скрито зад облаци, вие примижвате така, както ако беше ярко? Това е така, защото действието му се запазва еднакво интензивно през привидно гъстите облаци, мъгла или дъжд. 

Слънцето е особено опасно на по-големи надморски височини

Планинарите добре знаят това – колкото по-нависоко се катерят, дори през зимата, толкова по-палещи стават слънчевите лъчи. Кожата може да получи тен и да се обели и при мрачно време горе в планината. 

ВАЖНО: При нанасяне на слънцезащитен продукт не забравяйте да намажете и ушите си!

Слънцезащитните продукти предотвратяват стареенето на кожата 

При редовна употреба на качествен слънцезащитен продукт ефективно се предпазва кожата ни от стареене, което се появява заради незащитено излагане на слънцето. Този процес се нарича фотостареене и се характеризира с преждевременна поява на бръчки, пигментни петна, сухота и загуба на еластичност.

Слънцезащитните продукти осигуряват равномерен тен през цялата година  

Ако се излагаме на слънце без да сме се намазали с продукт за слънцезащита, можем да си навлечем поява на тъмни петна по кожата или неравномерен тен. 

Правилно нанасяне на слънцезащитния продукт:

  • Всеки продукт за защита от слънцето трябва да се нанася поне 10 минути преди излизане на открито, както и на всеки два часа от престоя ни там; 
  • Преди нанасяне на грим трябва да се използва слънцезащитен крем, а след това – овлажнител. Повтаряме: без значение кой е сезонът; 
  • Намазват се лицето, ушите и цялото тяло, а не само откритите части. 
5/5 - (1 vote)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *